Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Nenávist povzbuzuje fantazii: Albánci si EURO zaplatili, zní ze Srbska

Sport

  16:27
BĚLEHRAD - Kvalifikace o fotbalové Euro 2016 nevyzněla pro Srbsko lichotivě. Jako kdyby provokace s dronem nesoucím vlajku tzv. Velké Albánie při loňském vzájemném utkání a následující tresty vrhly na mužstvo temný stín - konečné čtvrté místo je pro tým kolem Nemanji Matiče a Branislava Ivanoviče zahanbující.

Srbský fotbalista Stefan Mitrovič strhává vlajku tzv. Velké Albánie, kterou dopravil nad hřiště v Bělehradě dron. foto: Reuters

Zatímco Srbsko se s kvalifikací rozloučilo domácí prohrou s Portugalskem, postup z druhého místa si nedělní výhrou v Arménii 3:0 zajistili poprvé v historii Albánci, s nimiž se Srbsko „nemusí“ nejen ve sportu. Jejich nečekaný úspěch nadzvedl v Srbsku stavidla fantazie.

Bělehradská rozhlasová a televizní stanice B92 tak přišla s odvoláním na albánské zdroje se zprávou, že tři arménští obránci a brankář dostali po 500 000 eur, aby Albáncům usnadnili cestu na šampionát ve Francii.

Srbští fanoušci během fotbalového utkání s Albánií.
Srbští policisté dohlížejí na dění v hledišti během utkání s Albánií.

Ještě o krok dál šel vzápětí bělehradský deník Kurir, který, rovněž s odvoláním na albánská média, v textu pod titulkem „Koupený zápas. Albánie z kole ven, Srbsko do baráže?“ uvedl rozhovor s dlouholetým vysokým činovníkem UEFA Dušanem Maravičem.

„Jakmile vznikne taková mediální aféra, UEFA nezůstane stranou,“ citoval deník Maraviče. „Požaduje se zpráva od delegáta a rozhodčího s otázkou, jestli jim něco zdálo podezřelé. Kde je kouř, tam zpravidla bývá i oheň. Co my neumíme udělat před naším prahem, dělá EUFA bleskurychle,“ uvedl funkcionář, podle něhož „určitě dojde k prošetření události“ a zmínil trest, který však patří spíše do oblasti sci-fi.

Víc než fotbal. Srbové pomstili albánskou aféru s dronem

Scénář by prý byl následující. Jestli se něco zjistí, bude Albánie potrestána vyloučením z turnaje Euro. V tom případě by Srbsko šlo ze čtvrtého místa do baráže. Nejvíc by z toho profitovalo třetí Dánsko, které by mělo zajištěný přímý postup, napsal Kurir.

„Dánové mají takové situace rádi,“ pravil Maravič a připomněl událost z roku 1992. Tehdy postoupilo na mistrovství Evropy Dánsko namísto tehdejší Jugoslávie - ta sice obsadila v kvalifikační skupině suverénně první místo, ale v rámci sankcí už se nemohla šampionátu zúčastnit. „Dánové potom mistrovství Evropy vyhráli, ale dodnes nám nepoděkovali,“ dodal funkcionář.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!