Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Alex Král: Z Ruska jsem úplně nadšený, všechno je tam skvělé

Alex Král na tréninku reprezentace. foto: ČTK

Rozhovor
PRAHA - V srpnu fotbalový záložník Alex Král odešel ze Slavie za 300milionů korun do Spartaku Moskva a v novém působišti se zabydlel dobře. Ani změna trenéra - v polovině října nahradil Olega Kononova teprve 34letý Domenico Tedesco - jeho pozicí neotřásla.
  8:45

Revoluční změna. Fotbaloví reprezentanti budou poprvé v historii nosit zelené dresy

„Postupně se to zvedá, s vytížením jsem spokojený,“ vyprávěl na srazu české reprezentace před závěrem kvalifikace. 

„A z Ruska jsem úplně nadšený. Celkově ze života, z toho, jakým způsobem trénujeme, ze špičkového zázemí, z krásného nového stadionu, z herní kvality ligy. Všechno je skvělé.“

I Spartaku už se daří lépe, po sérii špatných výkonů vyhrál tři z posledních čtyř soutěžních zápasů a vystoupal na šestou příčku. 

„Ale myslím, že máme mnohem vyšší ambice, chceme samozřejmě hrát o titul. Tabulka je v Rusku hrozně vyrovnaná. Jednou prohrajete, jste třináctí, pak zvítězíte a jste šestí. Máme před sebou půlku sezony, to je spousta času,“ podotkl 21letý kudrnatý středopolař.

Co se pod Tedeskem nejvíc změnilo?
Když přijde nový trenér, všichni jsou najednou namotivovaní, chtějí ukázat, že patří do základní sestavy. To se stalo i u nás, tím pádem se to začalo zvedat. Trochu jsme i změnili rozestavení, máme trošku jinou taktiku a vychází nám to. První zápas pod Tedeskem jsme remizovali, pak se nám podařilo vyhrát derby s Lokomotivem, pokračujeme dál v poháru. Nálada se zvedla.

I pod ním hrajete, takže jste spokojený? Cítíte jeho důvěru?
Jojo. Doufám, že to mé vytížení bude pokračovat. Je potřeba to každý týden potvrzovat na hřišti a bude to dobré.

Blíží se pověstné ruské zimy. Jak se „těšíte“?
Momentálně je v Moskvě paradoxně tepleji, bylo tam nějakých deset stupňů. Větší zima je mi spíš tady. Ale co jsem se bavil s kluky v kabině, tak to nejhorší teprve přijde koncem prosince, začátkem ledna. Podzimní část sezony nám ale končí už 8. prosince a všechna soustředění a tréninkové kempy máme v teple.

Tudíž se tomu vyhnete...
Tak. A prý má být letos dokonce o něco teplejší zima. I když si nejsem moc jistý, co pro Rusáky znamená teplejší...

Vladimír Darida (vpravo) se raduje z gólu s Alexem Králem.

Pojďme k reprezentaci. S Kosovem hrajete už ve čtvrtek, výhra znamená postup na Euro.
Věřím, že jsme se poučili z porážky v Kosovu. Musíme být poučení! Všichni chceme jet na Euro, chceme to dokázat, musíme v to věřit.

Pokusy má národní mužstvo vlastně dva, případně si postup můžete uhrát ještě v neděli v Bulharsku...
V první řadě se soustředíme jen na Kosovo. Pro spoustu z nás to je jeden z nejdůležitějších zápasů podzimu. Pokud vyhrajeme, není co řešit. Přemýšlet o tom, jestli se to nepovede? Takhle nastavení nejsme.

Cítíte od začátku srazu, jak je duel s Kosovem důležitý?
Samozřejmě. Všichni to vnímáme.

Je náročné se na takové utkání správně připravit v hlavách?
Bude to hodně podobné zápasu s Anglií. Možná o něco těžší - teď musíme, zato s Anglií to bylo spíš takové, že nikdo moc nevěřil. Když vás někdo podceňuje, máte obrovskou chuť jim to vrátit. Proto si myslím, že v hlavě to bude o něco těžší, ale věřím, že spousta z nás má odehráno hodně těžkých zápasů a nebude to pro nás nic nového.

Zdeněk Ondrášek (vpravo) se raduje z gólu s Alexem Králem.
Gavin Whyte v souboji s Alexem Králem a Stefanem Simičem (uprostřed)

Dodává vám právě výhra nad Anglií velkou sebedůvěru?
Samozřejmě. A taky nějaký obrázek o tom, jakým způsobem se chceme prezentovat. Zápas s Anglií měl vše, co měl mít. Dravost, sebevědomí, přesně to chceme předvádět i v zápasech v budoucnu.

Teď ale schází klíčový útočník Patrik Schick, nejlepší střelec kvalifikace. Je to velká komplikace?
Oslabení to samozřejmě je, ale já si myslím, že máme skvělé útočníky. Například Ondra (Zdeněk Ondrášek) zažil snový debut, Krmelec (Michael Krmenčík) zase odehrál dobrá utkání v lize, sledoval jsem to. Myslím, že na to budeme připravení. Hlavně by byla škoda to na Euro nedotáhnout. To je pro nás zatím nejvíc, čeho můžeme dosáhnout.

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...