Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Alžírsko po divokém zápase porazilo Koreu 4:2, vyhlíží zápas o všechno

Sport

  20:53aktualizováno  23. června 0:07
Z poločasu hrůzy, který prohráli 0:3, se dokázali otřepat korejští fotbalisté. Po pauze vstřelili Alžířanům dva góly, ale tím pouze snížili svou porážku. Po výhře Afričanů 4:2 mají šanci na postup všechny čtyři týmy skupiny H, Koreu však čeká na závěr utkání proti silné Belgii.

Alžířan Jasín Brahímí (v bílém) dává gól v zápase s Koreou, brání jej Kim Young-gwon. foto: Reuters

Jihokorejší fotbalisté absolutně nezvládli první poločas, nevytvořili si pořádnou šanci a nabuzení Alžířané byli naopak k nezastavení. Po čtyřech velkých příležitostech vstřelili na konci první půlhodiny dvě branky krátce po sobě, nejprve z brejku, pak po rohovém kopu. A do přestávky skóre ještě navýšili na 3:0.

Son Heung-min stříli volný přímý kop.

Po pauze už to byl od Asiatů jiný výkon. Druhý poločas byl oboustranně ofenzivní, Korejci dvakrát snížili na rozdíl dvou branek, ale na víc už se nezmohli.

Rozhodčí v utkání oba týmy obral o jeden zasloužený pokutový kop.

ČTĚTE VÍCE

Bosenský trenér Alžírska Vahid Halilhodžič po úvodní smolné prohře s Belgií razantně protočil sestavu. Do základní jedenáctky postavil hned pět nových hráčů a změny se vyplatily. Severoafrický celek zaskočil soupeře počátečním náporem, na který Korea nedokázala najít protizbraň.

Alžířané jen za první čtvrthodinu vyslali čtyři střelecké pokusy, o jeden více než v duelu s Belgií. Zaskočení Korejci prvním třem šancím odolali, v 26. minutě už ale prohrávali. Slimaní se vřítil mezi stoperskou dvojici, ukázal velký důraz a obloučkem překonal brankáře.

Alžířané byli při chuti

Ještě než se asijský celek vzpamatoval, inkasoval za další dvě minuty podruhé. Důrazný stoper Hallíš po rohovém kopu přetlačil korejského brankáře a hlavou vsítil svůj druhý reprezentační gól v kariéře.

Alžířané za 28 minut dnešního duelu dali tolik branek, co za předchozích 11 hodin a 25 minut hry na světových šampionátech. Ani po druhém gólu ale neubrali na tempu a v 38. minutě zasadili třetí úder.

Korejec Kim Shin-wook na kolenou. Jeho tým statečně bojoval, ale nakonec si ze...

Poté co rozebrali obranu, vstřelil svou druhou branku v národním týmu také Džabú. Korejci předvedli v první půli zoufalý výkon, který nejlépe dokumentovala nula v kolonce střel.

Po změně stran ale výrazně přidali a rychle snížili. Son Hung-min v 50. minutě převzal dlouhý balon, otočil se s ním a propálil alžírského brankáře. Asiaté ožili, Ki Song-jungovu střelu ale skvěle vytáhl z růžku brankář Mbuhli.

Ohlasy po zápase Alžírsko-Korea

Hong Mjong-po (trenér Koreje):

"Výsledek ukazuje, že naše taktika a strategie nefungovala. Výsledek hovoří za vše. Určitě jsme Alžírsko nepodcenili, věděli jsme, že jsou silní. Ale naše defenziva byla slabá, špatně jsme přistupovali k alžírským hráčům. Soupeř byl dobře organizovaný a trestal naše chyby. Ale musíme otočit list a lépe se připravit na poslední zápas skupiny. I když víme, že naše šance na postup je už malá."

Vahid Halilhodžič (trenér Alžírska):

"Po našem prvním zápase s Belgií jsme byli trochu kritizovaní, i když jsme hráli dobře. To nás docela naštvalo. Dneska jsme hráli ještě lépe a první poločas byl téměř perfektní. Byli jsme velmi efektivní. V druhém poločase jsme trochu polevili, ale naše vítězství je zasloužené. Věnuji ho alžírským fanouškům a celému alžírskému národu."

V 62. minutě ovšem soupeř výborně zakombinoval, Brahímí sám před gólmanem nezaváhal a mohl se radovat z premiérové reprezentační trefy. Alžírsko jako první africký celek v historii v jednom utkání světového šampionátu vstřelilo čtyři branky.

Korejci se nevzdali, Ku Ča-čchol v 72. minutě snížil na 2:4, ale to bylo vše. Alžírsko tak slaví svou nejvyšší výhru na světových šampionátech a první po 32 letech.

Autoři: ,

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč