Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Americká mise splnila účel, kádr se pro kvalifikaci zúžil

Sport

  10:02
PRAHA - První vítězství fotbalové reprezentace v éře Michala Bílka přinesla americká mise, z které se ve středu pozdě večer vrátil národní tým do Prahy.

USA - Česko (Martin Fenin bojuje o míč). foto: Reuters

Ještě cennější je pro nového kouče poznání, s kterými hráči do budoucna nemusí počítat, a také soudržnost, s níž se tým prezentoval v druhém duelu proti domácímu výběru.

TIME OUT LN: Utajené vítězství nad USA - NÁZOR ČTĚTE ZDE

Každá výhra je důležitá a česká reprezentace ji už nutně potřebovala kvůli sebevědomí. Pro budoucnost nově budovaného mužstva jsou však důležitější další aspekty. Především způsob, jakým hráči přistoupili k druhému duelu na turné. "Tak by to ale mělo vypadat pokaždé, jen týmový výkon nám může přinést výsledky a úspěchy," prohlásil po utkání příznačně Bílek.

Kouč reprezentace Michal Bílek s Liborem Sionkem a Ondřejem Kušnírem.

Pro vnitřní klima v týmu je důležitá skutečnost, že se hráči semkli po schůzce, na které novým hráčům promluvili do duše zkušení. Na trávníku pak bylo znát, že fotbalisté drží při sobě, a první výsledek na sebe nedal čekat.

Z pohledu složení kádru je pro Bílka zásadní informace, že tým musí stát na kostře složené ze zkušených hráčů. Reprezentaci zásadně prospěl návrat Poláka po zranění, ze Sivoka se stává lídr zadních řad, tradičně nezklamal ani Plašil, který ke své obvyklé technické vytříbenosti přidal potřebnou dávku bojovnosti, přes zdravotní potíže nezklamal ani Sionko, o přínosu brankáře Čech není třeba pochybovat.

Dobrou zprávou pro trenéra jsou výkony Kušníra, který byl proti Američanům hlavním tahounem a nepropadl ani proti Turecku, byť hrubě chyboval při brance soupeře. Svými výkony si možná dokonce řekl o základní sestavu, tradiční pravý bek Pospěch není výrazně lepší. Z dosud méně odzkoušených hráčů si nikdo už o základní jedenáctku neřekl, ale například slávista Milan Černý určitě zůstane v Bílkově zápisníku pro širší kádr, jeho příchod hru v obou utkáních oživil.

Martin Fenin.

Potěšil i návrat Fenina, nad kterým už mnozí lámali hůl - srdnatě se bil, jen koncovku kdyby ještě vylepšil. V tom předčil Necida, hrajícího jakoby bez zájmu. S Američany se sice v závěru střelecky prosadil, ale jeho reakce po Feninově gólu byla zvláštní: zatímco všichni hráči se sesypali na šťastného střelce, jeho útočný kolega se šoural šestnáctkou stejně "nadšeně", jako kdyby tým zrovna inkasoval. Jeho výkon v obou zápasech vypadal podobně - mdle a unaveně.

Výhra nad Američany potěšila, ale řadu nedostatků by zakrýt neměla a nejen proto, že soupeř nebyl stejně jako Češi v ideální sestavě. Může však být vzpruhou před dalšími zápasy, v nichž už by Bílkův tým měl být posílen o klíčové hráče. S Rosickým, Barošem, či Kadlecem bude rozhodně mnohem silnější a na výkon s Američany může navázat.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...