Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Příliv hvězd a obrovský zájem diváků. Americká MLS nabírá na síle

Sport

  9:00
LOS ANGELES (Od spolupracovníka LN v USA) - Zatímco evropské nejvyšší ligové fotbalové soutěže vrcholí a rychle se blíží ke svému závěru, americká Major League Soccer se teprve nedávno rozjela na plné obrátky, neboť se hraje systémem jaro - podzim. Letos se jedná již o její jubilejní 20. ročník a na americké sportovní scéně si již vydobyla pevné místo.

Joao Plata z týmu Real Salt Lake hrající americkou MLS. foto: ČTK/AP

I když její kvalita samozřejmě nedosahuje úrovně předních evropských ligových soutěží, divákům se líbí, průměrná návštěvnost přesahuje 20 000 diváků a světové hvězdy jako Keane či Kaká musí předvádět nejlepší své výkony, aby se prosadily. 

„Úroveň místní ligy je velmi dobrá. Ti, co se dívají na MLS svrchu, by si sem měli přijít vyzkoušet hrát a uvidí,“ tvrdí bývalý anglický reprezentant Bradley Wright-Phillips z týmu New York Red Bull, který vloni se stal nejúspěšnějším střelcem MLS..

Vstoupí Juventus mezi vybranou smetánku? Magický treble je výzva

Před letošní sezónou prošla MLS dalším rozšíření a vedení ligy může být velmi spokojeno. V New Yorku přibyl druhý tým, vedle Red Bullu tam nyní působí i New York City FC, a MLS se po více než desetileté přestávce také vrátila na Floridu. 

Popularita nového týmu Orlando City SC, který vede slavný brazilský záložník Kaká, je u tamní, rychle rostoucí hispánské populace ohromná. 

Na úvodní zápas dorazilo 62 000 fanoušků a na vítězství domácích 4:0 proti Los Angeles Galaxy se přišlo minulý týden podívat neuvěřitelných 39 000 diváků! 

Není divu, že další zájemci ze Sacramenta, Minneapolisu či San Antonia již klepou na dveře

Současná tabulka MLS ukazuje na velkou vyrovnanost soutěže. Ve Východní konferenci se na špici pohybují loňské úspěšné týmy Washington DC United a New England Revolution, účastník loňského finálového zápasu MLS Cupu. 

Na Západě se na špici drží FC Dallas, těsně následovaný Vancouver a Seattlem, dvěma týmy s vynikající návštěvností. 

Právě Seattle Sounders se vloni pyšnili tím, že jejich průměrná návštěvnost za celou sezónu přesáhla 42 000 diváků. Čímž se může chlubit jen málokterý evropský klub.

Obhájce loňského titulu Los Angeles Galaxy se tradičně jen pomalu rozjíždí. Po 12. kole se nacházejí uprostřed Západní konference a postup do play off budou muset tvrdě bojovat. 

Jejich výkonnost na jaře výrazně ovlivnila zranění klíčových hráčů, například americký reprezentant Omar Gonzalez se teprve o uplynulém víkendu po 14 dnech pauzy vrátil do sestavy. 

Slovenský fotbal naruby. Kraluje mu nizozemský boss s čínskými předky

Irská hvězda Robbie Keane chyběl dokonce 7 utkání a v pátečním nočním souboji ho trenér poslal na hřiště jen na posledních 30 minut hry.

Ale byl to právě Keane, jehož hra rozpumpovala Galaxy, kdo ideálně v nastaveném čase nacentroval a po úspěšné hlavičce Alana Gordona nakonec domácí Galaxy zdolali rivala Houston Dynamo 1:0. 

„Přestože Robbie více než měsíc odpočíval, vrátil se ve skvělé formě a pomohl nám k důležitému vítězství,“ hodnotil Keanův výkon po zápase kouč domácích Bruce Arena. 

„Nejsem hráč, který se do hry zapojuje postupně a pomalu“, svěřoval se v šatně Keane a dodal: „Cítil jsem se skvěle a jsem rád, že si se spoluhráči rozumíme. Teď se jen dále musíme zlepšovat a o postavení v tabulce se nemusíme starat.“ 

Přes víkendové vítězství se fanoušci Galaxy již těší na příchod Stevena Gerrarda z Liverpoolu, který by měl tým v létě posílit a pokud možno zahájit útok na čtvrtý ligový titul v MLS za posledních pět let.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!