Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Ancelotti, Vieira nebo snad Henry. Kdo bude nástupcem Wengera v Arsenalu?

Sport

  6:00
Londýn - Fotbalový Arsenal se začíná poohlížet po nástupcích končícího Arsena Wengera. Nástupce však nečeká nic lehkého. Osmašedesátiletý Francouz byl sice v poslední době kritizován za slabé výsledky Gunners, ale během 22 let ve funkci posunul Aresenal mezi velkokluby a pomohl fotbalu v Anglii k velkému posunu kupředu. Teď potřebují v Londýně novou osobnost.

Francouzský manažer Arsene Wenger. foto: ČTK/AP

Bývalý gólman Arsenalu David Seaman, který pod Wengerem získal dva ligové tituly, doufá, že klub sáhne po zkušeném manažerovi s jasným plánem.

Wenger po sezoně skončí po 22 letech v Arsenalu: Ten klub mi zůstane v srdci navždy

„Přál bych si, aby najali známé jméno, které přijde do klubu a dokáže si jasně říct, kolik chce peněz a jaké hráče za ně nakoupí. Nerad bych, aby přišel mladý trenér a pokračovaly neúspěchy posledních let,“ řekl Seaman.

Podívejme se na jména, o kterých se v souvislosti s Arsenalem spekuluje.

Thomas Tuchel

Přestože se spekuluje, že bývalý kouč Borussie Dortmund Thomas Tuchel se už od příští sezony domluvil na smlouvě v Paris Saint-Germain, stal se Němec podle sázkařů hlavním kandidátem na nového lodivoda Arsenalu.

Německý trenér Thomas Tuchel.

Tuchel si udělal jméno jako trenér Mainz 05 a poté se přesunul do Dortmundu, kde v roce 2015 převzal vedení po trenéru Jürgenu Kloppovi. Čtyřiačtyřicetiletý Tuchel prožil v Borussii divoké období, když v roce 2017 zvítězil v Německém poháru, ale krátce poté byl kvůli neshodám s vedením klubu vyhozen. Neshody měly zahrnovat i šéfa skautingu Svena Mislintata, který nyní stejnou pozici zastává v Arsenalu.

Patrick Vieira

Druhý největší favorit podle sázkařů, Patrick Vieira má s klubem bohatou historii. Francouz působil v klubu jako hráč od roku 1996 až do roku 2005 a s Arsenalem vyhrál třikrát FA Cup a tři ligové tituly.

Francouzský trenér Patrick Vieira.

V současné době působí jako trenér New York City FC v americké MLS. Spekulovalo se o něm jako o možném nástupci Pepa Guardioly v Manchesteru City, Wenger ho však na páteční tiskové konferenci zmínil jako člověka s potenciálem jednou šéfovat Arsenalu.

Thierry Henry

Šance se dávají i dalšímu Wengerovu bývalému svěřenci. Henry byl v bíločerveném dresu považován za jednoho z nejlepších útočníků historie. I přes svůj blízký vztah k Wengerovi v poslední době klub ostře kritizoval jako televizní expert.

Bývalý francouzský fotbalista Thierry Henry.

Do trenérského řemesla však Henry zatím teprve proniká, když působí jako asistent trenéra Martineze u národního mužstva Belgie.

Brendan Rodgers

Jedním z mála zkušených manažerů, o kterých se uvažuje jako o nástupci Wengera je Brendan Rodgers. Rodák ze Severního Irska vedl Liverpool při neslavném kolapsu při sezoně 2013/14, kdy dlouho vedli ligu, než uklouzl v utkání proti Chelsea Steven Gerrard a titul nakonec získal Manchester City.

Trenér Celticu Glasgow Brendan Rodgers.

Je považován za trenéra s atraktivním ofenzivním stylem, který baví fanoušky. Stejnou filosofii si přenesl i do Celticu Glasgow, se kterým ve své první sezoně získal triple v domácí lize, Skotském poháru a ligovém poháru a ani jednou neprohrál.

Carlo Ancelotti

Druhým zkušeným jménem je Carlo Ancelotti. Tento Ital je jedním z nejuznávanějších trenérů ve světovém fotbale a například dovedl Chelsea k double v domácí soutěži a FA Cupu v roce 2010.

Trenér Carlo Ancelotti.

Naposledy koučoval v Bayernu Mnichov, ale po titulu v loňském roce byl po letošním špatném začátku soutěže vyhozen.

Je jediným trenérem, který třikrát zvítězil v Lize mistrů, což je soutěž, ve které se Arsenal pod Wengerem dlouhodobě trápí.

Diego Simeone

Argentince Diega Simeoneho čeká zajímavý souboj v semifinále Evropské ligy, kde se jeho Atlético Madrid utká právě s Arsenalem. Simeone vytáhl klub z hlavního města Španělska v posledních letech na výsluní, a právě jeho si nejvíce přejí jako nástupce fanoušci Arsenalu.

Trenér Atlética Madrid Diego Simeone.

Po úspěšné hráčské kariéře trénoval dlouho Simeone doma v Argentině, než se přesunul do Atlética. S ním od sezony 2011/2012 získal ligový titul, čímž přerušil hegemonii Barcelony a Realu Madrid, zvítězil v Evropské lize a dvakrát podlehl ve finále Ligy mistrů Realu.

Antonio Conte

Ital Conte je jedním z outsiderů ohledně šancí na zisk místa v Arsenalu, spekuluje se však i o něm, kvůli jeho napjatým vztahům v současném působišti Chelsea. Poté, co s modrými vyhrál v první sezoně u klubu ligový titul, v poslední době vedení klubu otevřeně kritizoval za nedostatek investic do nových hráčů.

Trenér Chelsea Antonio Conte.

V tuto chvíli je na páté příčce ligové tabulky a očekává se, že po sezoně z klubu odejde.

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč