Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Angličané smetli Švédsko a po 28 letech postoupili do semifinále mistrovství světa

Sport

  15:45
Samara - Fotbalisté Anglie porazili 2:0 Švédsko a po 28 letech si zahrají semifinále mistrovství světa. Angličané se dvakrát prosadili ze vzduchu - v prvním poločase dal po rohovém kopu svou první reprezentační branku stoper Harry Maguire a po hodině hry zvýšil znovu hlavou Dele Alli.

MS ve fotbale 2018, Švédsko vs. Anglie: Harry Maguire slaví gól v síti Seveřanů. foto: ČTK/AP

Výběr Albionu se stal po Francii a Belgii třetím semifinalistou. V další fázi turnaje se utká s Chorvatskem, které zdolalo domácí Rusko 3:2 po penaltovém rozstřelu.

Opatrná úvodní půlhodina mnoho šancí nenabídla. Seveřané zahrozili pouze dělovkou Claessona ze střední vzdálenosti, která ale skončila metr nad Pickfordovou bránou. Na druhé straně střílel zpoza vápna nejlepší střelec šampionátu Kane, ani on ale netrefil prostor mezi třemi tyčemi.

Harry Kane s Ashleym Youngem v utkání proti Švédsku
Trenér Anglie Gareth Southgate v objetí s Harry Kanem po výhře nad Švédskem

Anglie se ujala vedení ve 30. minutě po rohovém kopu. Young zakroutil míč přesně na hlavu osamoceného Maguirea, jenž skóroval poprvé v národním týmu při desátém startu. Z jedenácti gólů na šampionátu jich Angličané dali osm ze standardních situací.

Na konci úvodního dějství mohl zvýšit ze samostatného úniku Sterling, jeho kličku ale Olsen pohotově vystihl.

Švédsko - Anglie 0:2 (0:1)

Branky: 30. Maguire, 59. Alli. Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra - Makkelie (všichni Niz.). ŽK: Guidetti, Larsson - Maguire. Diváci: 39.991.

Sestavy:

Švédsko: Olsen - Krafth (85. Jansson), Lindelöf, Granqvist, Augustinsson - Claesson, Larsson, Ekdal, Forsberg (65. Olsson) - Berg, Toivonen (65. Guidetti). Trenér: Andersson.

Anglie: Pickford - Walker, Stones, Maguire - Trippier, Alli (77. Delph), Henderson (85. Dier), Lingard, Young - Sterling (90.+1 Rashford), Kane. Trenér: Southgate.

Po změně stran se hra otevřela a oba týmy začaly být směrem dopředu výrazně aktivnější. Švédové mohli vyrovnat po Bergově hlavičce, Pickford byl ale u své levé tyče včas.

Udeřilo tak znovu na druhé straně. Souvislý anglický tlak z 59. minuty vyústil v Lingardův centr na zadní tyč, kde uklidil míč do sítě znovu ze vzduchu Alli. Dvaadvacetiletý záložník Tottenhamu se stal po Michaelu Owenovi druhým nejmladším střelcem Albionu na mistrovství světa.

„Situace před druhým gólem byla secvičená, Jesse (Lingard) našel Deleho (Alliho) přesně tak, jak si zkoušeli na tréninku. Na hřišti to zahráli skvěle, ale za celou akci musíme ocenit i náš trenérský tým,“ prozradil střelec první branky Maguire.

Vzápětí vytáhl další fantastický zákrok Pickford, když na konci pohledné kombinace na jeden dotek vyrazil Claessonovu střelu z bezprostřední blízkosti. „Pickford nás v klíčových momentech podržel. Pro mě je prototypem moderního gólmana; mrštný, skvěle hraje nohama a zakládá i naše útočné akce,“ chválil brankáře anglický trenér Gareth Southgate.

Švédský kouč Janne Andersson zareagoval po 65. minutách na vývoj utkání dvojitým střídáním a právě nový muž na hřišti Guidetti byl u zrodu další šance Seveřanů. Bergovu střelu pod břevno ale opět zlikvidoval skvělý Pickford a poprvé na turnaji udržel čisté konto. 

„Jsme teď velmi zklamaní, ale nesmíme zapomínat, že jsme odehráli skvělý turnaj proti silným soupeřům a dostali se mezi osm nejlepších týmů světa. To jsem také připomněl hráčům hned na hřišti. Anglie byla lepší, má skvěle organizovaný tým a určitě může celý turnaj vyhrát,“ vysekl poklonu svým přemožitelům trenér Andersson.

„Neustále se zlepšujeme, a i když si myslím, že tento tým čeká vrchol až v budoucnu, chceme tuhle příležitost využít okamžitě,“ dodal jeho protějšek Southgate.

Autoři: