Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Angličané zničili Panamu 6:1, Kane se hattrickem zařadil po bok Linekera a Hursta

Sport

  15:44aktualizováno  16:32
NIŽNIJ NOVGOROD - Fotbalisté Anglie zaznamenali svou nejvyšší výhru v historii mistrovství světa, když deklasovali Panamu 6:1. Navázali vítězství nad Tuniskem a již po druhém zápase si zajistili postup ze skupiny G spolu s Belgií. Hattrickem přispěl k jasné výhře Harry Kane, který v Rusku dal už pět branek a dostal se do čela tabulky střelců.

Harry Kane, správný kapitán. Proti Panamě proměnil dvě penalty. foto: Reuters

Zápas Anglie - Panama jsme sledovali online

Dvakrát v neděli skóroval John Stones.

Anglie dosud nikdy nedala na MS více než čtyři branky, tentokrát to ale zvládla už za poločas, který ovládla 5:0. V minulosti na MS jen Jugoslávie v roce 

1974 nastřílela Zairu do poločasu ještě o gól více.

Panama prožívá hrozivý debut na šampionátu, když předtím prohrála 0:3 s Belgií. Dočkala se alespoň svého prvního zásahu, o který se postaral kapitán Felipe Baloy.

24.června 2018 v 16:08, příspěvek archivován: 24.června 2018 v 16:15

Harry Kane ⚽⚽⚽⚽⚽ Cristiano Ronaldo ⚽⚽⚽⚽ Romelu Lukaku ⚽⚽⚽⚽ Denis Cheryshev ⚽⚽⚽ Diego Costa ⚽⚽⚽ The #WorldCup Golden Boot race is hotting up... https://t.co/TV7PWlYy1U

Proti Anglii ukázala Panama velké nedostatky zejména při bránění standardních situací. Už v osmé minutě kopal Trippier rohový kop, jeho spoluhráči ve vápně skvěle odtáhli své obránce a do volného prostoru si naběhl zcela volný Stones, který hlavou otevřel skóre.

Následně utíkal obraně Lingard, byl faulován a penaltu proměnil Kane tvrdou střelou do horního rohu branky. Lingard se pak sám zapsal mezi střelce, když z 20 metrů krásně zakroutil míč mimo dosah brankáře.

Mistrovství světa ve fotbale v Rusku - skupina G:

Anglie - Panama 6:1 (5:0) 

Branky: 22. z pen., 45. z pen. a 62. Kane, 8. a 40. Stones, 36. Lingard - 78. Baloy. Rozhodčí: Griša (Eg.) - Achík (Mar.), Ahmed (Súdán) - Makkelie (video, Niz.). ŽK: Loftus-Cheek - Cooper, Escobar, Murillo. Diváci: 43 319.

Ve 40. minutě Anglie udeřila opět ze standardní situace, z nichž dala šest z dosavadních osmi branek na turnaji, a to po hezkém signálu. Na lob za obranu si naběhl Kane, hlavou posunul míč na volného Sterlinga, který sice gólmana ještě nepokořil, ale Stones z dorážky už ano. Anglický stoper v předchozích 27 startech za národní tým ani jednou neskóroval, ale tentokrát se zapsal mezi střelce hned dvakrát.

Při další standardní situaci hráči Panamy předvedli několik zápasnických chvatů a sudí za jeden z nich nařídil další penaltu. Kane ji proměnil téměř totožnou střelou.

Do druhé půle Angličané vstoupili s vědomím, že se už nemusí nikam hnát, přesto přidali ještě jednu branku. Loftus-Cheek vypálil z dálky a míč se odrazil od paty probíhajícího Kanea mimo dosah panamského gólmana. Kanonýr Tottenhamu tak šťastně zkompletoval hattrick a stal se teprve třetím anglickým fotbalistou, který dal tři branky v jediném utkání na MS. Předtím se to povedlo jen ?Geoffu Hurstovi a Garymu Linekerovi.

Obrovská radost panamských fotbalistů.
Radost Angličanů po třetí brance do sítě Panamy.

Pak už Anglie ubrala a Panama se dostala do několika šancí. Nakonec se dočkala i branky poté, co také využila standardní situaci a centr z levé strany ve skluzu proměnil v gól Baloy. V 37 letech se stal čtvrtým nejstarším střelcem v historii šampionátu. Věkový rekord drží s 42 roky Kamerunec Roger Milla.

Autor: