Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Angličany proti Čechům povede Terry

Sport

  15:44
WATFORD - Stoper londýnské Chelsea John Terry byl znovu jmenován kapitánem anglické fotbalové reprezentace. Trenér Fabio Capello mu dal přednost před kolegou z obrany Riem Ferdinandem a záložníkem Stevenem Gerrardem, kteří budou Terrymu dělat zástupce. Klubový spoluhráč brankáře Petra Čecha pásku oblékne již ve středečním přípravném utkání s Českou republikou.

Petr Čech (vlevo) se raduje se spoluhráčem z Chelsea Johnem Terrym. foto: AFP

"Nebyla to jednoduchá volba, protože i Rio Ferdinand je velmi důležitým hráčem," uvedl dnes Capello. "Rád bych Ria viděl jako kapitána, je to velmi dobrý hráč. Nakonec jsem ale zvolil Johna, protože potřebujeme kapitána s velkou osobností," zdůvodnil svou volbu.

Sedmadvacetiletý obránce si roli reprezentačního kapitána vyzkoušel už pod vedením předchozího trenéra Stevena McClarena. V roce 2006 nahradil ve funkci Davida Beckhama, který se pásky vzdal po neúspěchu na mistrovství světa. Vůdčí roli má i v Chelsea, kde nosí kapitánskou pásku od roku 2003.

Capello čekal se jmenováním kapitána až těsně před začátek kvalifikace o mistrovství světa 2010. V předchozích přípravných zápasech si pásku vyzkoušeli všichni kandidáti. Nakonec si ji nechal Terry, jehož setrvání v roli kapitána si přál bývalý anglický kapitán Tony Adams.

"Je to výborný vůdce, skvělý člověk a vynikající fotbalista. Terry dokáže spoluhráče organizovat a vést jako nikdo jiný," prohlásil Adams v rozhovoru pro britský deník Guardian.Terry za reprezentaci nastoupil ke 44 mezistátním zápasům, ve kterých dal čtyři branky.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...