Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Anglická Premier League si zvyká na střídmý režim, čeká jí omezení

Sport

  9:59
PRAHA - Podle fotbalových statistiků už není anglická Premier League nejlepší soutěží na světě, nejsledovanější ligou určitě zůstane dál. Nadcházející sezona bude ve znamení omezení, která mají vést k úbytku zahraničních hvězd a­ posílit pozici hráčů vyrůstajících na ostrovech.

Radost fotbalistů Chelsea s pohárem. foto: Reuters

V minulých letech platilo: Kdo nehrál anglickou ligu, chyběl na hlavním fotbalovém jevišti. Po zářivých časech se teď v Premier League přechází na střídmější režim. První kolo je na programu o víkendu, ale důležitá změna se projeví až od začátku září. Všech dvacet klubů se musí do té doby dobře rozmyslet, jaké hráče si pro další boje v­anglické lize vybere. Do konce roku si potom musí vystačit s­ 25 ­fotbalisty, z­nichž alespoň osm musí působit tři roky před svými 21.­ narozeninami na ostrovech. Nemusí jít tedy výhradně o Angličany, jejichž počet určitě stoupne. Domácím hráčem je podle této logiky třeba španělský reprezentant Cesc Fabregas, který do Arsenalu přišel už v 16 letech. 

Už nejde budovat Galacticos
Kluby si nařízení samy nejdřív schválily, přesto se některé z nich nevyhnou problémům. Třeba Liverpool má zaregistrovaných 56

Fotbal v televizi

Digi Sport
anglická liga, italská liga, francouzská liga, americká Major League Soccer, Liga mistrů

Nova Sport
Liga mistrů, Anglický pohár, francouzská liga, ruská liga, portugalská liga, česká liga

Sport 1, Sport 2
italská, španělská a česká liga

Eurosport 2
německá bundesliga

Česká televize
Liga mistrů, Evropská liga, česká liga

profesionálních fotbalistů, z­nichž 23 nelze považovat za "domácí", a ­na soupisce je tak pro ně zbývá jen 17 míst. Co se stane s osmi, kteří se do výběru nevejdou...? Půl roku budou jen trénovat nebo si zkusí na poslední chvíli sehnat angažmá někde jinde, kde se do kvóty zařadí.

"Nejvíc na limity ale doplatí Manchester City," zmiňuje televizní komentátor Tomáš Radotínský bohatý klub vlastněný arabskými šejky. Ti byli v posledních letech schopní utrácet vysoké sumy za zahraniční posily včetně Brazilce Robinha jako nejdražšího hráče, který kdy do Anglie přestoupil. Ostrovní Real Madrid se teď bude muset přizpůsobit podmínkám, které nejdou s jeho rozhazovačnými způsoby příliš dohromady.

"V­ City chtěli vybudovat anglickou verzi Galacticos, ale to za nových pořádků nepůjde. Spíš je důležité, aby jasně posílili týmovou hierarchii a mužstvo celkově víc sladili," domnívá se Radotínský. I když trenér Roberto Mancini slíbil, že si nechá vytetovat klubové barvy na tělo, pokud s Manchesterem City získá titul, po nadcházející sezoně podle Radotínského ještě nebude mít důvod vyrazit do tetovacího salonu. Také letos v létě byl Manchester City nejaktivnějším, co se týče shánění posil. Nové tváře si pořídil v Německu (obránce Jerome Boateng z­Hamburku) i Španělsku (záložník Yaya Touré z Barcelony a­útočník David Silva z Valencie).

Grafika PL.

Chelsea působí rozpačitě
Ostatní favorité se drželi na přestupové burze víc při zdi – příliš neutráceli, ale také tolik neprodávali. Chelsea přesto opustily některé výrazné osobnosti minulých let. Michael Ballack se vrátil do

Německa, Portugalec Deco zamířil do rodné Brazílie, nejnověji pak obránce Ricarda Carvalha přivábilo volání bývalého kouče Chelsea Josého Mourinha působícího v Realu Madrid.

Seznam kandidátů na titul se i­ proto zásadně nemění. Podle kurzů bookmakerů stojí nejvýš Chelsea. Obhájce titulu však prohrál tři ze čtyř přípravných zápasů a nevedlo se mu ani v ­utkání o anglický Superpohár, který přenechal Manchesteru United. "Poslední výkon Blues mě moc nepřesvědčil, ale už loni jsem jim také moc nevěřil a nakonec dopadlo všechno jinak," připomíná Radotínský. Chelsea dosáhla na jaře dokonce na double a za sezonu nastřílela v lize víc než 100 gólů, což se nikomu dřív nepovedlo.

Zajímavé momenty Premier League nutně potřebuje i v začínající sezoně. Návštěvnost na stadionech stagnuje a v počtu diváků Anglie pokulhávala v minulé sezoně za Německem. Na ostrovech se pokusí dokázat, že šlo jen o výjimku.

Digi Sport: Pořád sháníme české komentátory

Osm let byli čeští televizní diváci zvyklí sledovat anglický fotbal výhradně na stanici Nova Sport, ale od nové sezony budou muset přepnout na jiný program. Práva na Premier League odkoupil nový kanál Digi Sport, který začne vysílat v sobotu. V den, kdy začíná i souboj o anglický titul. "Pořád ale sháníme české komentátory," přiznává slovenský šéfredaktor stanice Jaroslav Šišola.

Stíháte nakonec spustit vysílání 14. srpna, jak jste avizovali?
Zatím to vypadá, že odstartujeme. Děláme pro to maximum, všechny důležité technologie jsou nachystané. Myslím, že jsme připraveni o víkendu spustit vysílání.

Je vše v ideálním stavu, nebo některé věci dokončujete?
Jde to podle časového harmonogramu, jen to ještě není v takovém stavu, jak jsme si původně představovali. Na poslední chvíli jsme museli dolaďovat režii a komentátorské stanoviště. Další věci musíme přidat v budoucnu. Zatím pojedeme v dočasném režimu.

Už jste sehnali nějaké české komentátory, nebo máte stále jen Slováky?
Pořád jednáme. Několik potenciálních zaměstnanců už máme v­hledáčku. Řešíme to průběžně. Český komentátor může přijít za týden nebo měsíc, ale určitě ho seženeme.

Původně jste nabízeli anglickou, italskou, francouzskou ligu a zámořskou Major League Soccer. Změnilo se něco?
Pořídili jsme si práva na slovenskou Corgoň ligu a reprezentaci. Určitě ještě nabídneme vysílání klubových televizí Arsenalu a AC Milán. Výhodou je, že právě tyto stanice vysílají s několikadenním zpožděním i utkání Ligy mistrů.

Máte už jasno o programu na zahajovací víkend?
Museli jsme ho několikrát celý předělávat. Začínáme po poledni prvním zápasem sezony Premier League Tottenham – Manchester City. Pak diváci uvidí Aston Villu a večer Chelsea. Postupně doplníme zápasy francouzské a­italské ligy. Když se budou utkání krýt, vybereme vždy to nejzajímavější.

A jak vyplníte všední dny?
Přes týden plánujeme reprízy víkendových zápasů, vysílání klubových televizí a magazíny z jednotlivých soutěží. O­studiích s experty zatím nepřemýšlíme.

Už jste zaznamenali zájem českých diváků?
Nějakou poptávku máme a chodí nám i dotazy na samotné vysílání Digi Sportu. Řekl bych, že se český divák zajímá. Nemohu ale říci, jak to vnímá celá společnost.

Zůstává tedy, že kanál bude součástí balíčku Digi TV za 260 korun měsíčně?
Nemám informace, že by se něco měnilo. Na Slovensku to tak bude určitě. Nikdo nemusí dávat peníze navíc.

Michal Hořejší

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!