Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Anglická smetánka vítá také klub za libru

Sport

  14:26
PRAHA - Připomíná to doporučení z reklamy na zubní pastu. Z 31 expertů, které oslovila před začátkem sezony BBC, se jich 29 domnívá, že titul v anglické lize obhájí fotbalisté Manchesteru United. O víkendu začínající Premier League přináší mnohem víc lákadel než jen souboj o konečné prvenství.

Budou se takto radovat fotbalisté Swansea City také v Premier League? foto: Reprofoto

Kdo ohrozí šampiony? Manchester United má největšího rivala hned ve městě. Manchester City si troufá vylepšit třetí místo z minulé sezony. S posilami za dvě miliardy korun a náročnými arabskými majiteli se také dost těžko můžete držet při zdi. Do výčtu favoritů patří tradičně také Chelsea, která jako jediná dokázala United vzít během uplynulých pěti let mistrovský pohár.

DÁLE K ZAČÁTKU PREMIER LEAGUE

Co dokáže nový trenér v Chelsea? Záložník Frank Lampard, kanonýr Didier Drogba a trenér Andrés Villas-Boas mají v Chelsea jednu věc společnou. Je jim 33 let. Pro hráče jde o poměrně pokročilý věk, nový trenér patří ve své profesi k nejmladším. Villas-Boas bude nejen proto hodně sledovaný, připomíná totiž svého slavného předchůdce Josého Mourinha. Sám se od něj v Chelsea učil jako asistent. V Portu už také ukázal, že se kouzlo podařilo přenést, když s portugalským klubem letos vyhrál Evropskou ligu. Rozdíl však poznáte ve vystupování. Místo sebevědomých Mourinhových frází "Special One" nabídne Villas-Boas prý víc pokory. "Nechystám one man show. Možná by se mi mohlo říkat Group One. Rád dávám lidi dohromady."

Jak se povede nováčkům? Před deseti lety prodali zadlužený klub ve Swansea za jednu libru, dnes je z něj první velšský tým, který vstoupí do Premier League. Jeho úkolem bude záchrana stejně jako u dalšího nováčka z Norwiche. S Queens Park Rangers se zase vrací do nejvyšší soutěže po 15 letech tradiční účastník, mezi jehož spoluvlastníky patří i osmý nejbohatší muž světa Lakšmí Mittal.

-
Autor: