Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Čech dostal důvěru v bráně Chelsea a pomohl k pohárovému vítězství

Petr Čech

  20:02aktualizováno  22:57
LONDÝN/PRAHA - Fotbalový gólman Petr Čech se poprvé v nové sezoně postavil do brány Chelsea v soutěžním utkání, a navíc v roli kapitána. V zápase 3. kola Ligového poháru proti Boltonu vychytal vítězství 2:1. Nová jednička Thibaut Courtois tentokrát dostal volno a nebyl ani na lavičce.

Oscar (vlevo) a John Obi Mikel se radují z vítězství. foto: Reuters

V duelu s Boltonem moc příležitostí ukázat své umění neměl, navíc mu ani příliš nepřálo štěstí, když z jediné soupeřovy velké šance inkasoval. Domácí tým plný náhradníků vedl od 25. minuty, kdy svou soutěžní premiéru za Chelsea oslavil gólem devatenáctiletý Francouz Zouma.

Chelsea měla drtivou převahu, ale v 32. minutě z první střely na svou branku inkasovala. Na přímý kop si naskočil Mills a hlavičkou z místa okolo penaltového puntíku s pomocí tyče srovnal. Čech příliš šancí zasáhnout neměl.

Také po přestávce český gólman dlouho neměl práci a sledoval útočné manévry spoluhráčů. O postupu nakonec rozhodla Oscarova přízemní rána k tyči. První pořádný zákrok v zápase si Čech připsal až pět minut před koncem, střelu I Čong-jonga ale s přehledem chytil.

Ligový pohár je pro kluby, které hrají prestižní Premier League, nejméně atraktivní. Úterní duely odehrál kupříkladu Arsenal či Liverpool v kombinovaných sestavách.

I proto se dostal do základní sestavy Arsenalu Tomáš Rosický, i proto měl Liverpool velké problémy, aby přešel přes druholigový Middlesbrough (více čtěte ZDE).

Pro brankáře Petra Čecha je to příležitost ukázat se kouči Mourinhovi. Trenér totiž jak v Lize mistrů, tak v dosavadních pěti duelech Premier League dával přednost Thibautu Courtoisovi.

Poslední soutěžní zápas Chelsea, při němž stál Čech v bráně, se odehrál 22. dubna. To si v 15. minutě semifinále Ligy mistrů proti Atléticu Madrid český gólman pochroumal rameno. Od té doby za Chelsea nastoupil jen v přípravných utkáních.

Autor: