Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Anglie a Rusko větří velkou šanci. Na cestě do finále se vyhnou Brazílii i Francii

Sport

  6:00
PRAHA - Velcí favorité na zisk titulu mistrů světa – Němci, Španělé, Argentinci či Portugalci – už jsou z fotbalového šampionátu vyřazeni. I proto je jisté, že si ve finále zahraje některý z týmů, které sázkové kanceláře do pozice hlavních kandidátů na titul nepasovaly.

Postoupí Angličané letos až do finále MS? foto: ČTK

Brazílie si díky Neymarově gólu a asistenci zajistila postup na úkor Mexika

Shoda výsledků v základních skupinách totiž provedla s pavoukem to samé jako před dvěma lety na EURO ve Francii, kde se všichni favorité objevili v horní polovině pavouka, čehož využili Portugalci z dolní poloviny, aby nejenže došli až do finále, ale zároveň celý šampionát vyhráli...

Nyní ve spodní polovině pavouka zůstala šestice Rusko, Chorvatsko, Švédsko, Švýcarsko, Kolumbie a Anglie (poslední čtveřici čekají osmifinálové zápasy dnes). 

Jordan Herdeson si stěžuje na simulování hráčů Tuniska.

Tedy ani jeden z týmů, který měl před šampionátem kurz na zisk titulu nižší než 20:1. Kdežto v horní polovině jsou hned čtyři týmy, které byly před šampionátem většími favority na titul – Uruguay, Francie, Brazílie a Belgie.

Tato situace proto přiměla fanoušky a někdejší hráče ze zmíněné šestice „outsiderů“, aby si dělali nároky na účast ve finále. 

„Anglie neměla nikdy větší šanci na finále“

Například Angličané, jejichž kurz na triumf na MS spadl po předloňském vyřazení na EURO v osmifinále sIslandem na propastných 20:1, nyní neberou nic jiného než účast v závěrečném utkání šampionátu. 

Věří totiž domněnce, že jejich fotbalisté v posledním zápase ve skupině úmyslně prohráli (0:1) s Belgií, aby nemuseli jít do silnější části pavouka, kde by mohli narazit v případném čtvrtfinále na Brazilce.

„Anglie nikdy neměla větší šanci (na finále). Náš tým musí tuto výzvu na šampionátu zvládnout. Jako hráč bych byl zklamaný, kdyby se nám nepodařilo využít příležitost, která nyní před Anglií je,“ uvedl pro Daily Mail dlouholetý kapitán národního týmu Bryan Robson, který v roce 1990 se svými spoluhráči jako dosud poslední postoupil alespoň do semifinále MS.

Jordan Henderson a Harry Kane ve vášnivé debatě s hráči Tuniska

Albion tehdy skončil na čtvrtém místě a od té doby se dostal jen dvakrát do čtvrtfinále. 

Do finále šampionátu se přitom Angličané probojovali dosud jen jednou, ato v roce 1966. A celý turnaj poté i vyhráli. 

„Bláznivý turnaj udělal z Anglie favorita na postup do finále. Španělská prohra s Ruskem otevřela novou cestu,“ věští anglická média.

Rusové už se vidí jako mistři

Aby Angličané naplnili tyto věštby, musí především v úterý večer (20.00 SELČ) zdolat v osmifinále Kolumbijce, kteří přitom na posledním MS v Brazílii prošli ještě o kolo dál. 

Jenže Angličané nejsou jediní, kdo ucítil velkou šanci minimálně na účast ve finále. 

Po překvapivém triumfu v osmifinále nad Španělskem nabrali vysoké ambice Rusové, kteří se přitom do čtvrtfinále mistrovství světa probojovali před 48 lety.

Ferjani Sassi slaví svoji branku do sítě Anglie
Přípravný zápas Anglie - Nigérie (Oghenekaro Etebo, Harry Kane)

„Nikoho se nebojíme, trenér Stanislav Čerčesov skutečně vytvořil rudou mašinu. Věříme, že dokážeme cokoli. Porazíme všechny. Už teď jsme fotbalovými mistry světa,“ stojí v komentáři listu Sport Express.

„Je-li Rusko schopno ovlivnit výsledek prezidentských voleb vsamotných USA, v hlavní ,nepřátelské pevnosti‘, pak zahrát úspěšně na domácím mistrovství světa není žádný úkol, ale maličkost!“ dodává optimistický autor.

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...