Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Anglie hledá po propadáku na Euru kouče. Allardyce chce i legendární Ferguson

Sport

  10:00
PRAHA - Fotbalisté Anglie na letošním Euru propadli a po rezignaci kouče Hodgsona hledá nového šéfa reprezentační lavičky. Horkým kandidátem na uvolněný post je Sam Allardyce ze Sunderlandu.

Sam Allardyce. foto: www.bbc.co.uk

Přestože Roy Hodgson sanglickou reprezentací postoupil na tři velké akce v řadě, úspěšný nebyl ani na jedné.

Fotbal nudil, fanoušci se bavili po svém. Finále Eura patřilo můrám, slzám i komediantům

Na Euru 2012 Angličané vypadli ve čtvrtfinále na penalty sItálií. Mistrovství světa 2014 opustili dokonce už po základní skupině, v níž získali jediný bod.

Oba neúspěchy Hodgson přečkal.

„Roy zůstává, protože jde o Angličana. Kdyby šlo o cizince, v žádném případě by na lavičce nepřežil,“ ostře komentoval Hodgsonovo setrvaní po šampionátu v Brazílii jeden z jeho předchůdců Sven-Göran Eriksson.

Anglie vs. Island (zklamaný Roy Hodgson).

Když však hrdý Albion na letošním Euru už v osmifinále senzačně vyřadili Islanďané, osmašedesátiletý Hodgson, jemuž zároveň končila smlouva, okamžitě rezignoval. „Mrzí mě, že to končí takhle, ale tak to v životě občas chodí,“ prohlásil. „Přišel čas, aby se mladého, hladového a velmi talentovaného týmu ujal někdo jiný.“

Novým reprezentačním trenérem by se dost možná mohl brzy stát Sam Allardyce, v současnosti kouč Sunderlandu.

Allardyce měl k národnímu týmu nakročeno už v minulosti, po Erikssonovu odchodu v roce 2006 však anglický svaz nakonec povýšil na hlavního trenéra dosavadního asistenta Stevea McClarena.

VIDEO: Ronaldo se mazlil s trofejí, Portugalsko vítalo své hrdiny. A šály vlály i v Bruselu

Jednašedesátiletý Allardyce loni v říjnu vystřídal u týmu Sunderlandu Nizozemce Dicka Advocaata a díky zlepšeným výsledkům dokázal dovést „Černé kočky“ k záchraně.

Bývalý kouč West Hamu, Blackburnu, Newcastlu či Boltonu, má podporu i řady osobností anglického fotbalu. „Pro mne je jasnou volbou. Jeho zkušenosti mohou být velmi cenné,“ nechal se slyšet například jeho legendární kolega Alex Ferguson.

Ještě předtím mělo vedení fotbalové asociace jednat s Němcem Jürgenem Klinsmannem, jenž už pět let vede Spojené státy. Zmínil se otom i Klinsmannův krajan a dobrý přítel Oliver Bierhoff. „Byl by vhodným mužem pro Anglii. Přináší motivaci a má kuráž na to, aby dělal těžká a důležitá rozhodnutí, což je možná to, co nyní anglický fotbal potřebuje,“ řekl bývalý kanonýr.

Anglie vs. Island (zklamaný Roy Hodgson).
Anglie vs. Island (anglický smutek po vyřazení z Eura).

Třetím do party kandidátů je mladičký Eddie Howe, trénující Bournemouth. Ten se však ve svých 38 letech ještě necítí být připraven, aby vedl národní tým.

Podle sázkových kanceláří je Allardyce jednoznačným favoritem. Na jeho jmenování reprezentačním koučem vypsali u William Hill kurz 1,4:1, zatímco na Klinsmanna 9:1 a Howea 15:1.

A jak se na Allardyceho případné zvolení tváří fanoušci? Podle hlasování na serverech prestižních deníků to vypadá zhruba půl na půl.

Po Hodgsonově nástupci každopádně budou jistě chtít úspěch.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!