Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Anglie kvůli nepokojům zrušila reprezentační zápas

Sport

  11:43
LONDÝN - Kvůli nepokojům v Londýně byl zrušen přípravný zápas mezi Anglií a Nizozemskem, který se měl hrát ve středu na stadionu ve Wembley. Rozhodla o tom anglická Fotbalová asociace po poradě s policií.

Násilí v Londýně eskaluje foto: ČTK

Kvůli násilnostem už byly také odloženy tři úterní zápasy prvního kola Ligového poháru West Ham - Aldershot, Charlton - Reading a Crystal Palace - Crawley Town. V ohrožení je i sobotní utkání prvního kola anglické ligy mezi Tottenhamem a Evertonem."Bohužel musíme oznámit, že zápas s Nizozemskem byl zrušen," napsala FA na svém webu.

"Panovaly určité obavy o bezpečnost hráčů při cestě autobusem na stadion," řekl šéf FA David Bernstein. "Jsem z toho hrozně smutný, ale tohle byla jediná věc, kterou jsme mohli udělat. Bezpečnost je na prvním místě," dodal.

Na utkání bylo podle dosud prodáno přes 70 tisíc vstupenek, za které bude FA vracet peníze. Finanční ztrátu se vedení anglického fotbalu pokusí nahradit zorganizováním zápasu v jiném termínu. "Ale o peníze nejde, teď jsou tady závažnější problémy. Peníze a pojištění budeme řešit časem," uvedl Bernstein. Nizozemský tým zpráva o zrušení zastihla ještě před odletem do Británie. "Je to škoda, zůstaneme v Nizozemsku," uvedla mluvčí tamního fotbalového svazu Monique Kesselová.

"Mrzí nás to, ale hlavně kvůli tomu, co se teď děje v Londýně. Zbytek není důležitý. Teď si společně zatrénujeme a příště se sejdeme na konci srpna před zápasem s Bulharskem," řekl manažer anglické reprezentace Franco Baldini.

Nepokoje propukly v londýnské čtvrti Tottenham v sobotu po protestu kvůli zastřelení devětadvacetiletého Marka Duggana. Násilníci zapálili několik budov, aut a došlo k rabování obchodů. Poničena byla i část stadionu fotbalového Tottenhamu. Posléze se násilnosti přesunuly i do dalších britských měst.

Je to ostuda, zlobí se reprezentanti

"Tohle řádění je šílené. Proč lidé dělají své zemi a městu něco takového?" komentoval na sociální síti Twitter události anglický reprezentant Wayne Rooney. "Je to pro naši zemi ostuda. Skončete to, prosím," dodal útočník Manchesteru United.

"Tihle lidé nemají z policie strach ani respekt. Možná by pomohla armáda. Přítomnost vojáků v ulicích by ty lidi přinutila dvakrát přemýšlet o dalších násilnostech," přidal Rooneyho spoluhráč z klubu i reprezentace obránce Rio Ferdinand. "Zrušení zápasu je ale dobré rozhodnutí. Koho by taky zajímal fotbal, když se naše země zmítá v krizi," přidal muž, který v jedné ze čtvrtí, které zachvátily nepokoje, vyrůstal.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!