Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Anglie přišla o Owena

Sport

  16:02
BADEN-BADEN - Poraněné koleno připraví anglického útočníka Michaela Owena o zbytek mistrovství světa i dalších pět měsíců fotbalu. Dnešní vyšetření v německém Baden-Badenu potvrdilo u zkušeného střelce vážně poškozené křížové vazy, které si poranil v úvodu úterního zápasu se Švédskem.

Zraněný Michael Owen foto: AFP

Sotva se anglické reprezentaci uzdravil kanonýr Wayne Rooney, ztratila Owena. Šestadvacetiletý hráč Newcastlu se zranil při svém prvním dotyku s míčem bez cizího zavinění, když mu noha po odkopu zůstala v trávě a pravé koleno se zkroutilo. Dnešní vyšetření jeho start v nedělním osmifinále s Ekvádorem i případných bojích o medaile definitivně vyloučilo.

Owen přitom celé jaro promarodil se zlomenou nohou a dvakrát s ní byl na operaci. Chybějící kondice se podepsala na jeho nevýrazných výkonech v Německu, kdy neodehrál ani jeden celý zápas v základní skupině. Ačkoli chtěl zaútočit na korunu pro krále střelců, nedal v Německu jediný gól. V předchozích 80 reprezentačních zápasech jich přitom stihl už 36.

V úterý hřiště opustil po třech minutách na nosítkách. "Nevypadá to dobře. Jenom doufám, že pro něj neskončil celý turnaj," přál si na tiskové konferenci kouč Sven-Göran Eriksson. Jeho prosba však nebyla vyslyšena. "Michael má od Vánoc nehoráznou smůlu na zranění," reagoval po dnešní diagnóze Eriksson.

Angličané se snaží vydobýt pro kolébku fotbalu titul po čtyřiceti letech, po ztrátě Owena se budou v útoku opírat o Rooneyho, dvoumetrového Petera Crouche, či nezkušeného sedmnáctiletého mladíka Thea Walcotta. Zraněný útočník se podle vyjádření anglické asociace vrátí co nejdříve domů.

"Hned když se to stalo, věděl jsem, že je zle. Je to pro mě velká rána," posteskl si Owen. "Mrzí mě, že opouštím tým a jedu domů. Budu se léčit u odborníků v Newcastlu. Snad to kluci dotáhnou daleko, až do berlínského finále. Zápasy budu pozorně sledovat," dodal.

Nebyl jediný, kdo dnes čekal v nemocnici na výsledky vyšetření. Obránce Rio Ferdinand nedohrál duel se Švédy kvůli problémům s tříslem a Gary Neville si nechal zkontrolovat lýtkový sval, který jej připravil o poslední dva zápasy ve skupině B. Oba by však měli být na rozdíl od Owena brzy v pořádku.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...