Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sport

Fotbalová legenda Antonín Panenka leží s koronavirem ve vážném stavu připojený na přístrojích na JIP

Antonín Panenka. foto: Reuters

Praha - Legendární fotbalista Antonín Panenka se nakazil koronavirem a je hospitalizován ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče. Oznámil to pražský klub Bohemians 1905, v němž jednasedmdesátiletý mistr Evropy z roku 1976 zastává funkci čestného prezidenta.
  15:43aktualizováno  16:09

„Antonín Panenka byl dnes ve vážném stavu převezen na JIP do nemocnice, kde je připojen na přístrojích,“ uvedli Bohemians na sociálních sítích. „U Antonína Panenky byla před malou chvílí potvrzena nákaza koronavirem. Jedná se o aktuální test,“ doplnil později vršovický klub.

Výjimečný fotbalista, na kterého chodily davy. Šikovný záložník s úžasným přehledem a mimořádnou kopací technikou. Národní hrdina, který zemi zajistil historický triumf na velkém turnaji.

Ve finálovém utkání v Bělehradě proti Německu zahrával v páté sérii rozstřelu pokutový kop. Proměnil ho nezvyklým dloubáčkem a Československo slavilo titul.

„A bohužel ta penalta přehlušila všechny ostatní momenty z mé kariéry. Proslavilo mě to, ale také na ni trochu žárlím,“ říkal často se smíchem.

Způsob, jakým Panenka penaltu zahrál, byl tak výjimečný. Kdykoli, kdekoli a kdokoli ji napodobí, je to prostě „Panenka penalty, The Panenka“ a podobně.

Antonín Panenka (s rouškou) v hledišti mezi fanoušky.
antonín panenka

V reprezentaci odehrál 59 zápasů a vstřelil 17 gólů. Má rovněž bronz z mistrovství Evropy 1980 v Itálii, v témže roce byl vyhlášen nejlepším fotbalistou Československa.

Za Bohemians hrál na vrcholové úrovni čtrnáct let do roku 1981. Následně přestoupil do Rapidu Vídeň, s kterým získal dva mistrovské tituly.

V roce 1985 byl Rapid ve finále tehdejšího Poháru vítězů pohárů, Panenka proti Evertonu naskočil v průběhu utkání, dostal se i ke svým přímým kopům, ale porážku 1:3 neodvrátil.

V Rakousku pak kariéru dohrál v nižších soutěžích. Do Bohemians se vrátil jako funkcionář, léta vykonává čestnou funkci prezidenta.

„Fotbalový básník“, jak se mu přezdívá, je všeobecně považován za jednoho z nejslušnějších hráčů své éry.

Na jeho gentlemanské vystupování vzpomínají spoluhráči, trenéři i soupeři; jen pokořený německý brankář Sepp Maier se na něj po bělehradské penaltě ještě dlouho zlobil, ale nakonec mu i on odpustil.

Loni se stal Panenka držitelem hlavní ceny Českého klubu fair play za rok 2018. Předsednictvo klubu ho ocenilo za jeho celoživotní postoj.

„Snažil jsem se vždycky hrát fér. Snažil jsem se být solidní. Bez excesů, bez průšvihů. Měl jsem fotbalový míč k tomu, abych pobavil lidi. Aby si měli o čem povídat,“ líčil Panenka.

„Moje životní krédo nebo poslání ve fotbale bylo bavit diváky. Proto jsem se vždycky snažil fotbal povznést trošku výš, než bylo obyčejné kopání do míče. Snažil jsem se udělat nějakou akci, vymyslet přihrávku, střelu nebo dát gól tak, aby to lidi bavilo a aby si to případně v hospodě rozebírali a měli z toho dobrý pocit. Já to ocenění beru za to, že se mi to snad podařilo,“ říkal Panenka loni při převzetí ceny.

Autoři: , ,

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...