Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Apokalypsa, národní ostuda, všichni pryč, kritizuje italský tisk fotbalisty za absenci na MS

Sport

  14:45
ŘÍM - Za apokalypsu a národní ostudu označuje italský tisk výsledek fotbalové reprezentace, která poprvé od roku 1958 nepostoupila na mistrovství světa. Volá také po konci vedení národní fotbalové asociace a trenéra národního týmu Gian Piera Ventury.

Italské zklamání v podání Gianluigiho Buffona (vlevo) a Manola Gabbiadiniho. foto: ČTK/AP

Buffon se loučil se slzami v očích. ‚Nepostoupit na MS je smutné, velmi smutné‘

„Apokalypsa Azzurry,“ hlásá v titulku turínský deník La Stampa s odkazem na to, že italské reprezentaci se přezdívá Squadra Azzurra. 

„Národní ostuda,“ přidal se deník Il Messaggero. „Všichni pryč,“ vyzval deník Corriere dello Sport funkcionáře.

Itálie selhala v baráži, když po prohře 0:1 ve Švédsku nedokázala dát gól ani doma a bezbranková remíza stačila soupeři k prvnímu postupu na MS od roku 2006. Naopak Itálie se po 60 letech na šampionát nepodívá.

„Je to jedna z nejčernějších stránek v naší sportovní historii. Brutální facka s nevyčíslitelnou bolestí pro zemi, která žije a dýchá fotbalem,“ napsal komentátor deníku La Gazzetta dello Sport Andrea Monti.

Gianluigi Buffon se se slzami v očích loučí s italskými fanoušky.
Zklamaný Gianluigi Buffon

Největší kritika se snáší na trenéra Venturu, který baráž nezvládl takticky a od novinářů dostal známku tři z deseti možných. „Skončí jako jeden z nejhorších trenérů reprezentace v historii. Ne-li vůbec nejhorší,“ píše Gazzetta.

Nepostup na šampionát bude mít podle bývalého šéfa italského fotbalu Franca Carrara i velký ekonomický dopad. 

Země přijde o 500 až 600 milionů eur (asi 12,7 až 15,3 miliardy korun). „A když se k tomu přidá nepřímý vliv, tak to naroste na miliardu,“ citují média Carrara.

Očekává se, že v Itálii výrazně klesne cena televizních práv na světový šampionát, která měla původně stát 175 milionů eur (asi 4,5 miliardy korun). 

Rovněž bude muset být přehodnocená smlouva mezi italským svazem a společností Puma, která dodává národnímu týmu vybavení.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!