Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Arbeloa: Zastavit Ronalda je pro mne krásná výzva

Sport

  13:05
DONĚCK - Španělský krajní obránce Álvaro Arbeloa se před středečním čtvrtfinále fotbalového mistrovství Evropy těší na velkou výzvu. Měl by bránit hvězdného Portugalce Cristiana Ronalda a věří, že uspěje. Spoluhráče z Realu Madrid považuje za jednoho z nejlepších fotbalistů světa, ale varuje také před dalšími portugalskými soupeři.

Španělsko - Francie (Arbeloa a Ribéry) foto: Reuters

S Ronaldem se prý mistr světa a Evropy ještě během turnaje osobně nebavil. "Pravděpodobně si s ním promluvím, až ho uvidím v den utkání. Nevím ale, kdo proti němu bude hrát, protože neznáme složení základní sestavy. Pokud budu mít štěstí a trenér vybere mě, tak ho budu bránit já," řekl Arbeloa s úsměvem na dnešní tiskové konferenci.

"Víme, že na tomto Euru vstřelil tři góly a jeho forma je hodně veliká. Je to náročný soupeř, ale má také velké sebevědomí. My se ho však budeme snažit zastavit," tvrdil devětadvacetiletý obránce.

Nezbytná je podle něj dokonalá psychická i fyzická připravenost. "Je to jeden z nejlepších hráčů na světě a je důležité v zápase odvést maximum. Nemůžete ho zastavit na celých devadesát minut, ale pro mne je to krásná výzva. Rád se měřím s těmi nejlepšími hráči a tohle bude skvělý test," předpokládal Arbeloa.

Trenér Španělska Vicente Del Bosque má prý na Ronalda recept. "Máme v plánu vyřadit ho ze hry. Nejlepším příkladem je vyřazovací fáze posledního světového šampionátu, kde jsme dosáhli dobrých výsledků. Myšlenka bude stejná," připomněl kouč výhru 1:0 nad Portugalskem v osmifinále MS.

Arbeloa upozorňuje na další Portugalce

"Je to však pochopitelně excelentní hráč a je logické, že se teď o něm bude všude tolik mluvit. Navíc působí ve Španělsku a to je také důležitý faktor," dodal jednašedesátiletý Del Bosque.

Arbeloa připomněl, že Portugalsko, které vyřadilo ve čtvrtfinále český tým, není pouze Ronaldo. "Mají výborně hrajícího Naniho a spoustu dalších kvalitních fotbalistů. Musíme zastavit všechny a ne pouze Cristiana," dodal devětatřicetinásobný reprezentant, jenž odehrál s nejdražším hráčem světa v Realu poslední tři sezony.

Autoři: ,