Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

Argentina - Francie 3:3, na pen. 4:2. Strhující finále, šampionem Messi

Argentinský kapitán Lionel Messi s trofejí pro vítěze mistrovství světa. (18. prosince 2022) foto: AP

Argentinští fotbalisté jsou potřetí v historii mistry světa. Úchvatné finále v Kataru po bláznivé remíze 3:3 s Francií urvali až na penalty. Hvězdami byli dvougólový Messi a autor hattricku Mbappé, kteří uspěli i v rozstřelu. Rozhodující kop proměnil Montiel.
  15:55aktualizováno  19:27

Francouzi nenapodobili Itálii a Brazílii, jediné dvě země, které v takřka stoleté historii mistrovství světa dokázaly obhájit titul.

Slaví Lionel Messi, který na pátý pokus vyhrál vytouženou trofej, jež mu v jeho unikátní sbírce ještě scházela. Až teď se posune na úroveň svého argentinského fotbalového předobrazu Diega Maradony.

Zvlášť, když nedělní finále v Kataru spolurozhodoval.

Za stavu 2:2 deset minut před koncem prodloužení ťuknul před pokutovým územím balon na pravé křídlo Lautaru Martínezovi, který si pohlídal ofsajdové postavení, vypálil a balon se po zákroku Llorise odrazil zpátky k argentinské desítce.

Fanoušci, hráči i trenéři plakali dojetím, už se viděli se zlatým pohárem v ruce, ale Francouzi ještě jednou dokázali srovnat. Lépe řečeno: Kylian Mbappé to dokázal. Ve finále nastřílel hattrick, nemýlil se ani v rozstřelu, a stejně prohrál.

Králem je Messi, jenž měl největší podíl na modrobílém triumfu.

Celá Argentina během posledních týdnů zapomněla na všechny starosti, které ji trápí. Od začátku do konce turnaje měla v Dauhá a přilehlém okolí suverénně největší podporu. Ani po úvodní porážce se Saúdskou Arábií nepřestala věřit a doufat. Zlepšovala se. Šla si za svým.

Asi to tak mělo dopadnout.

Dlouho to vypadalo, že vzývaný souboj dvou spoluhráčů z Paris St. Germain bude mít jednoznačného vítěze. Prvních osmdesát minut patřilo Messimu, Mbappé se po hřišti jen potuloval a jeho o dvanáct let starší soupeř ho dokonale zastínil.

Lionel Messi slaví trefu ve finále mistrovství světa proti Francii.
Francouz Kylian Mbappé se raduje z hattricku ve finále mistrovství světa proti...

Jenže pak francouzský přízrak v průběhu dvou minut srovnal a všechno bylo rázem jinak. Vzpomenete si, kdy naposledy mělo finále mistrovství světa takovou zápletku?

Francie dlouho hrála nejhorší zápas na šampionátu.

Bez energie, bez života, bez nápadu, bez útoku. Viróza, která se v posledních dnech týmem prohnala, zasáhla tým trenéra Didera Deschampse mnohem víc, než si i on sám možná připouštěl.

Obhájce titulu vůbec nechytil začátek zápasu, Argentinci byli ve všem lepší, dali rychlé dva góly, zatímco Francouzi v první půli nejen že nevystřelili, ale dokonce se ani nedotkli míče v šestnáctce soupeře.

Před prvním gólem chyboval Dembélé, který naivně bránil u rohového praporku Di Maríu, nechal se obejít a na kraji pokutového území pak argentinského křídelníka fauloval. Polský sudí Marciniak okamžitě nařídil pokutový kop, opakované záběry odhalily lehký kontakt a ochotný pád, ale VAR důvod k intervenci a opravě verdiktu neměl. Proto mohl Messi z penaltového puntíku pohodlně skórovat.

Před druhou trefou pak argentinský kapitán zase pohotovou reakcí a chytrou přihrávkou na polovině hřiště zrychlil akci, po které Mac Allister připravil snadný gól pro Di Maríu.

Deschamps ještě v první půli reagoval dvojstřídáním, když stáhl chybujícího Dembélého i střelce Girouda a do hry poslal mladíky Thurama s Kolem Muanim. Na první přesnou střelu však Francouzi čekali až do 80. minuty, kdy právě Kolo Muani předstihl Otamendiho a vybojoval penaltu a v tu chvíli začalo pro změnu sólo pana Mbappého.

Pokutový proměnil se štěstím, protože argentinský brankář Martínez si na balon sáhl. O necelé dvě minuty později se ovšem ukázkově položil do lobu Thurama, vyrovnal na 2:2 a do toho momentu zcela neškodní Francouzi najednou sahali po vítězství.

Závary, chaos i Thuramův skok plavmo, který polský rozhodčí ocenil žlutou kartou za filmování. Na druhé straně pálil dvě minuty před koncem základní hrací doby Messi, ale Lloris míč ještě vyškrábl nad břevno.

Bláznivý finiš měl totiž teprve přijít.

Messi v prodloužení dorazil střelu Martíneze a Argentina opět vedla, na druhé straně ale po Mbappého ráně zahrál rukou v pokutovém území Montiel a Marciniak potřetí v zápase nařídil penaltu.

Francouzi se zase vrátili do zápasu.

Radost Argentinců po zvládnutém penaltovém rozstřelu ve finále mistrovství...

Mohli klidně i vyhrát, kdyby Kolo Muani v tutovce netrefil jen skvělého Martíneze. Ten se stal klíčovou postavou i v rozstřelu, při kterém vychytal Comana, Tchouaméni ve třetí sérii minul a na konci čtvrté rozhodl Argentinec Montiel.

Úžasná a nezapomenutelná show.

Sláva vítězům, čest poraženým.

Katarské finále vejde do dějin.

Mistrovství světa 2022
18. 12. 2022 16:00
Argentina : Francie 3 : 3
(2 : 0, 2 : 2, 4 : 2 pen.)
Góly:
23. L. Messi (pen.), 36. Á. Di María, 109. L. Messi
Góly:
81. K. Mbappé (pen.), 82. K. Mbappé, 118. K. Mbappé (pen.)
Penaltový rozstřel:
Penaltu dal: 121. G. Montiel, 121. L. Paredes, 121. P. Dybala, 121. L. Messi
Penaltový rozstřel:
Penaltu dal: 121. R. Kolo Muani, 121. K. Mbappé
Penaltu nedal: 121. A. Tchouaméni, 121. K. Coman
Žluté karty:
45. E. Fernández, 90. M. Acuňa, 114. L. Paredes
Žluté karty:
55. A. Rabiot, 87. M. Thuram, 90. O. Giroud

Rozhodčí: S. Marciniak - P. Sokolnicki, T. Listkiewicz

Přejít na on-line reportáž

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...