Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Argentina potvrdila proti Bosně roli favorita, prosadil se i Messi

Sport

  1:50aktualizováno  2:06
RIO DE JANEIRO/PRAHA - Fotbalisté Argentiny vstoupili do světového šampionátu v Brazílii výhrou 2:1 ve skupině F nad Bosnou a Hercegovinou. Spolufavorit na zlato se proti jedinému nováčkovi mistrovství dostal do vedení na začátku třetí minuty po nejrychlejším vlastním gólu v historii MS, který si vstřelil Sead Kolašinac. V 65. minutě přidal druhou branku Lionel Messi, v závěru už jen snížil Vedad Ibiševič. Argentina vyhrála zahajovací zápas na světovém šampionátu pošesté za sebou.

Marcos Rojo v objetí s Lionelem Messim. foto: Reuters

Bosna jako by v úvodu doplatila na nováčkovskou daň. Odehrány byly jen dvě minuty o devět sekund, když Messiho centr z přímého kopu lehce prodloužil hlavou Rojo a od nohy nejmladšího hráče na trávníku Kolašinace se míč odrazil do sítě balkánského celku.

Šlo o nejrychlejší vlastní gól v historii světových šampionátů, předchozí rekord držel Paraguayec Carlos Gamarra, který v roce 2006 zacílil do své branky po 166 sekundách od výkopu duelu s Anglií.

Na probíhajícím turnaji v Brazílii padly už tři vlastní góly, což je více než na celém minulém šampionát v Jižní Africe dohromady. Bosna se stala po Austrálii druhým nováčkem v historii MS, jehož prvním inkasovaným gólem na šampionátu byla trefa do vlastní sítě.

Rychlá branka zápasu paradoxně spíš uškodila. Argentina jako by se uspokojila a zdálo se, že nehraje úplně naplno. Bosňané tak s favoritem poměrně drželi krok. 

Po třinácti minutách měl nováček první šanci, po Misimovičově precizní kolmici, ale Hajrovičovi při zpracování za obranou uskočil míč a vyběhnuvší Romero stačil zasáhnout.

Argentina se v první půli v ofenzivě překvapivě moc neprosazovala, Bosna tak mohla čtyři minuty před pauzou srovnat, ale Luličovu hlavičku k tyči Romero vyrazil.

Argentinský kouč Sabella v poločase dvakrát střídal, na trávník slavného stadionu Maracaná se dostal Higuaín, který trochu nečekaně začal na lavičce. Jihoamerický gigant si vytvořil větší převahu až po hodině hry, kdy na chvíli uzamkl soupeře a brzy navýšil vedení.

Hvězdný Messi se v předchozím průběhu zápasu trápil, v 65. minutě si ale narazil s Higuaínem, obešel několik protihráčů a s přispěním tyče překonal přízemní střelou Begoviče. 

Kanonýr Barcelony dal teprve svůj druhý gól na světových šampionátech. Trefil se v roce 2006, od té doby neskóroval na MS 623 minut.

Bosenský kouč zariskoval a posílil ofenzivu. Tah mu vyšel a jeden ze střídajících hráčů Ibiševič v 85. minutě střelou mezi Romerovy nohy zaznamenal první gól Bosny na MS. Srovnat už ale nováček nedokázal.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina F

Argentina - Bosna a Hercegovina 2:1 (1:0)

Branky: 3. vlastní Kolašinac, 65. Messi - 85. Ibiševič. Rozhodčí: Aguilar - Torres, Zumba (všichni Salvador). ŽK: Rojo - Spahič. Diváci: 74.738.

Argentina: Romero - Campagnaro (46. Gago), F. Fernández, Garay - Zabaleta, M. Rodríguez (46. Higuaín), Mascherano, Di María, Rojo - Agüero (87. Biglia), Messi. Trenér: Sabella.

Bosna: Begovič - Mujdža (69. Ibiševič), Bičakčič, Spahič, Kolašinac - Bešič - Hajrovič (71. Višča), Pjanič, Misimovič (74. Medunjanin), Lulič - Džeko. Trenér: Sušič.

Autoři: ,

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...