130 let
Lothar  Matthäus

Lothar Matthäus | foto: Wikipedia

Argentinský klub oznámil angažmá Matthäuse, ten ještě váhá

Sport
  •   16:24
BUENOS AIRES - Ředitel argentinského fotbalového týmu Racing Club de Avellaneda Rodolfo Molina potvrdil, že jeho tým angažuje na místo trenéra bývalého německého fotbalistu Lothara Matthäuse. Zástupci klubu se prý s kapitánem mistrů světa z roku 1990 po telefonu domluvili na podmínkách angažmá.

V německých médiích vzápětí vyvolala zmatek Matthäusova reakce, ve které odchod do Argentiny dementoval, později ale přece jen připustil, že s klubem jedná. Nic však podle něj ještě není domluveno, ačkoliv klub už příchod osmačtyřicetiletého Němce oznámil.

"Deset dní s Racingem jednám o smlouvě. Tento týden poletím do Argentiny, ne ale proto, abych hned podepsal. Jsme opatrní, jde i o rámcové podmínky," citoval web magazínu Bunte Matthäuse, podle něhož bude do značné míry rozhodnutí záviset na jeho o 26 let mladší ženě Lilianě.

V Argentině ale považují jeho příchod za hotovou věc. "Matthäus je trenér, kterého potřebujeme, abychom se razantně zlepšili. Tým je na tom špatně psychicky. Člověk se zkušenostmi ze světového fotbalu, jaké má Matthäus, může hráče povzbudit," prohlásil Molina na tiskové konferenci.

Racing Club patří se sedmi ligovými primáty v Argentině do takzvané "Velké pětky". Naposledy se z titulu radoval v sezoně 2001/2002, bylo to ale jediné vítězství od roku 1966. V tomto ročníku se po deseti utkáních utápí na sestupové pozici bez jediného vítězství.

Podle argentinských médií měl osmačtyřicetiletý trenér přiletět do Jižní Ameriky už v pondělí, agentura SID odhadla výši jeho roční smlouvy na 900.000 dolarů (15,5 milionu korun). Německá média přitom nejprve přinesla trenérova dementi. "Do Jižní Ameriky neletím v pondělí ani v dalších dnech, mám nabídky ze zahraničí, ale není to z Argentiny," řekl Matthäus Bildu."Nevím, odkud se tyto zprávy vzaly," dodal.

Jako trenér věhlasný Matthäus zatím příliš neoslnil 

Bývalá hvězda Bayernu Mnichov a Interu Milán zatím za sebou nemá příliš oslnivou trenérskou kariéru. Na lavičku se Matthäus poprvé posadil před osmi lety, kdy vedl Rapid Vídeň. Mistr světa a držitel Zlatého míče z roku 1990 koučoval také Partizan Bělehrad, Salcburk, izraelský Maccabi Netanja a maďarskou reprezentaci. Krátce působil i v brazilském Atlétiku Paranaense.