130 let

Petr Čech po vítězném utkání proti Bayernu Mnichov. | foto: ČTK/AP

Čech vs. Messi. Arsenal narazí v osmifinále Ligy mistrů na Barcelonu

Petr Čech
  •   12:25aktualizováno  12:34
NYON - Na nejtěžšího možného soupeře narazí fotbalisté Arsenalu v osmifinále Ligy mistrů. Pondělní los v Nyonu jim určil obhájce trofeje a největšího favorita Barcelonu. Dalším šlágrem je souboj posledního finalisty Juventusu s Bayernem Mnichov.

Úvodní zápasy osmifinále Ligy mistrů se hrají 16., 17., 23. a 24. února. V jeden den vždy dvě utkání. Odvety jsou na programu o týden později.

Arsenal je jediným klubem v Lize mistrů, v němž působí čeští fotbalisté. Petr Čech a Tomáš Rosický, jenž je však od června zraněný, budou čelit obrovské ofenzivní síle, Barcelona nastupuje s útokem Messi, Suárez, Neymar.

Los osmifinále LM

  • Gent - Wolfsburg
  • AS Řím - Real Madrid
  • Paris Saint-Germain - Chelsea
  • Arsenal - Barcelona
  • Juventus Turín - Bayern Mnichov
  • PSV Eindhoven - Atlético Madrid
  • Benfica Lisabon - Zenit Petrohrad
  • Dynamo Kyjev - Manchester City

„Obě mužstva hrají podobným stylem, takže pro fanoušky to bude zážitek. Jediná jistota je, že dva skvělé týmy spolu odehrají dva skvělé zápasy,“ prohlásil sportovní ředitel Barcelony Albert Soler.

Týmy byly při losování rozděleny na vítěze skupiny a druhé v pořadí. Jelikož Arsenal postoupil z druhé příčky, navíc na poslední chvíli díky výhře v přímém souboji na hřišti Olympiacosu, hrozili mu nepříjemní protivníci.

Jako anglický tým totiž nemohl narazit na Chelsea ani Manchester City, stejně tak bylo jasné, že se vyhne Bayernu, s nímž hrál ve skupině. Nakonec na něj vyšel favorit favoritů.

Novodobá historie pamatuje souboje Arsenalu s Barcelonou ve vyřazovací části. Naposled se oba týmy střetly na jaře 2011 dokonce ve stejné fázi soutěže, Arsenal první souboj vyhrál 2:1, ale v odvetě padl 1:3.

I proto, že švýcarský sudí Busacca za stavu 1:1 necitlivě vyloučil Van Persieho za dohrání akce po odpískání.

V květnu 2006 se Arsenal s Barcelonou potkaly ve finále, Barcelona vyhrála 2:1 gólem střídajícího obránce Bellettiho devět minut před koncem.

V té době tam ještě nebyl ani jeden z Čechů, Rosický do Arsenalu přestoupil jen pár týdnů po finále. Čech letos v červenci.

To Čech má s Barcelonou docela dobrou bilanci. V jeho první sezoně v Chelsea před deseti lety ji pomohl vyřadit, ale další sezonu na jaře 2006 s ní vypadl. Proti Barceloně se postavil v semifinále 2012 a byl úspěšný.

Los osmifinále Ligy mistrů v Nyonu.
Los osmifinále Ligy mistrů v Nyonu.

Proti Barceloně se postavil i dvakrát v semifinále. V roce 2009 po dvou remízách 0:0 a 1:1 postoupila Barcelona, na jaře 2012 byla úspěšnější Chelsea.

V ročníku 2006/2007, kdy se Chelsea utkala s Barcelonou v základní skupině, měl Čech vážné zranění lebky. Zajímavostí je, že mu ještě nikdy nevstřelil branku Lionel Messi.

„Dostali jsme asi největšího favorita na vítězství v celé soutěži. Možná spolu s Bayernem Mnichov. Takže je to pro nás velká výzva,“ řekl Čech v tiskovém prohlášení po losu.

„Barceloně se daří a útočné trio Messi, Neymar, Suárez podporované Iniestou září. V defenzivě tak budeme mít hodně práce. Věřím, že podáme co nejlepší výkon a doma si vytvoříme takovou pozici, abychom měli šanci postoupit,“ dodal reprezentační gólman.

Autor: