130 let
Momentka z losu semifinále Evropské ligy v Nyonu

Momentka z losu semifinále Evropské ligy v Nyonu | foto: Reuters

Arsenal se o finále Evropské ligy utká s Atlétikem, Marseille se Salcburkem

Sport
  •   12:40
Nyon - Fotbalisté Arsenalu narazí v semifinále Evropské ligy na favorizované Atlético Madrid. Rozhodl o tom los v Nyonu, který do druhé dvojice spojil Marseille a Salcburk. Úvodní duely se hrají 26. dubna, odvety jsou na programu 3. května.

Arsenal čeká semifinále poprvé od roku 2000, to se soutěž ještě jmenovala Pohár UEFA. Anglický celek potřebuje Evropskou ligu vyhrát, aby si zajistil účast v příštím ročníku Ligy mistrů. V Premier League totiž na čtvrtou příčku ztrácí deset bodů.

Mezi nejlepší čtveřici prošel přes Östersunds, AC Milán a naposledy vyřadil CSKA Moskva, k čemuž přispěl i brankář Petr Čech. „Proti Atlétiku hrát nechcete,“ prohlásil bývalý obránce Martin Keown, který si před losem přál Salcburk.

I trenér Arsene Wenger ví, že Atlético je na papíře nesilnějším protivníkem. Arsenal dostal v semifinále nejobtížnějšího soupeře, favorita, dvojnásobného vítěze z let 2009/10 a 2011/12. První utkání proti madridskému celku sehraje doma.

Před vlastními fanoušky zahájí semifinále také Olympique Marseille. Francouzský tým ve čtvrtfinálové odvetě přestřílel Lipsko 5:2 a čeká ho další tým, který financuje gigant na poli energetických nápojů Red Bull. Salcburk překvapivě vyřadil Lazio, na jehož hřišti přitom úvodní duel prohrál 1:4.

Obě mužstva se potkala už ve skupině I a úspěšnější byl Salcburk, který ji nejenže vyhrál, ale proti Marseille si připsal čtyři body za vítězství 1:0 a bezbrankovou remízu.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK