Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Arsenal udržel naději, pomohl mu i Bayern. Barcelona si zastřílela

Petr Čech

  22:43
PRAHA - Fotbalisté Arsenalu v brance s Petrem Čechem udrželi naději na postup ze základní skupiny Ligy mistrů. Kromě hladkého vítězství nad Dinamem Záhřeb 3:0 jim pomohl i Bayern Mnichov, který doma přehrál Olympiakos jasně 4:0. Dařilo se i Barceloně, která rozdrtila AS Řím šesti góly.

Hráči Arsenalu se radují z gólu v zápase s Dinamem Záhřeb. foto: Reuters

Dinamo začalo sérií rohových kopů, poté už však převzali kontrolu nad zápasem hráči Arsenalu, kteří se ujali vedení ve 29. minutě po hlavičce Mesuta Özila. O pár minut později zvyšoval náskok domácích Alexis Sánchez.

Londýnský tým byl jasně lepší i po změně stran a v 69. minutě přidal uklidňující zásah znovu Sánchez, který zužitkoval vynikající přihrávku Campbella.

Hráči Záhřebu nebyli až na pár výjimek příliš nebezpeční a nejtěžší zákrok si Petr Čech musel připsat paradoxně po odrazu míče od vlastního obránce v 72. minutě.

Mesut Özil dává hlavou první gól Arsenalu v zápase s Dinamem Záhřeb.

Jerome Boateng (nahoře) z Bayernu v hlavičkovém souboji se Sabem z Olympiakosu.

Vítězství Arsenalu by však bylo z hlediska postupových ambicí na nic, kdyby zároveň Bayern neporazil Olympiakos. Mnichovský tým však neponechal nic náhodě a už po dvaceti minutách vedl o tři góly. Ve druhém poločase hrál téměř čtyřicet minut bez vyloučeného Badstubera, i tak ještě stihl svůj náskok navýšit.

Arsenal tak zůstává ve hře o postup, v posledním kole základních skupin však nutně potřebuje vyhrát v Pireu, navíc minimálně dvoubrankovým rozdílem.

Suverénní Barcelona

Ve velkém stylu si pro postup dokráčela Barcelona, která doma rozdrtila AS Řím 6:1. Po dvouměsíční absenci se prosadil i Lionel Messi, který dvakrát skóroval a na jeden gól přihrál. Kromě něj se dvakrát trefil i Suárez.

Neymar tentokrát vyšel naprázdno, také proto, že neproměnil penaltu. Barceloně to však nemuselo vadit, stejně jako čestný úspěch Edina Džeka v poslední minutě.

Smrtící útočné trio Barcelony slaví další gól.

Lionel Messi (uprostřed) dává druhý gól Barcelony v duelu s AS Řím.

Vysoko vyhrála i Chelsea, která v izraelském Maccabi Tel Aviv uspěla v poměru 4:0. Ve 20. minutě se trefil Cahill, ještě do poločasu byl vyloučen domácí Ben Haim a druhá půle už byla jasně v režii hostů.

Postup však ještě tým Josého Mourinha slavit nemůže. Dynamo Kyjev totiž překvapivě vyhrálo v Portu 2:0 a udrželo se ve hře. Před posledním kolem má osm bodů, zatímco jeho dnešní soupeř 10. Na stejné metě zůstává i Chelsea.

Krok k proniknutí mezi nejlepších šestnáct udělal i Gent, který vyhrál v Lyonu gólem v páté minutě nastevení. V tabulce skupiny H se tak dostal před Valencii, která prohrála v Petrohradu.

5. kolo základních skupin fotbalové Ligy mistrů

Skupina E:

BATE Borisov - Bayer Leverkusen 1:1 (1:0)

Branky: 2. Gordějčuk - 68. Mehmedi.

FC Barcelona - AS Řím 6:1 (3:0)

Branky: 15. a 44. Suárez, 18. a 60. Messi, 56. Piqué, 77. Adriano - 90.+1 Džeko.

Skupina F:

Arsenal FC - Dinamo Záhřeb 3:0 (2:0)

Branky: 33. a 69. Sánchez,29. Özil.

Bayern Mnichov - Olympiakos Pireus 4:0 (3:0)

Branky: 8. Douglas Costa, 16. Lewandowski, 20. Müller, 70. Coman.

Skupina G:

FC Porto - Dynamo Kyjev 0:2 (0:1)

Branky: 35. Jarmolenko z pen., 64. González.

Maccabi Tel Aviv - Chelsea FC 0:4 (0:1)

Branky: 20. Cahill, 73. Willian, 77. Oscar, 90.+1 Zouma.

Skupina H:

Zenit Petrohrad - Valencie CF 2:0 (1:0)

Branky: 15. Šatov, 74. Dzjuba.

Olympique Lyon - KAA Gent 1:2 (1:1)

Branky:7. Ferri -32. Milicevič,90.+5 Coulibaly.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...