130 let
David Lafata oslavuje branku

David Lafata oslavuje branku | foto: ČTK

Rozhovor

Asi mi zafoukal vítr, vtipkoval Lafata o vyrovnávací brance

Sport
  •   10:23
LIBEREC (od našeho zpravodaje) - Tři zápasy nedal gól, což je u Davida Lafaty důvod k nervozitě. "Taky jsem rád, že to čekání skončilo," usmíval se. Nejlepší střelec fotbalové ligy z posledních tří ročníků se pro Spartu probral právě včas. Tři minuty před koncem šlágru 12. kola v Liberci vyrovnal na 1:1, čímž pro svůj tým uhájil letošní neporazitelnost.

"Skoro celý druhý poločas jsme prohrávali, takže bod bereme," řekl dvaatřicetiletý útočník.

Blížil se konec, věřil jste, že vyrovnáte?
V úvodu druhé půle jsme nedali šance, pak jsme prohrávali, čas rychle ubíhal, ale já věřil. Sice žádné velké tutovky jsme si pak nevytvářeli, ale měli jsme náznaky, střely. Prostě to přijít muselo.

Přišlo to díky vám. Dal jste si míč kolem tří hráčů a pak z dvaceti metrů trefil horní růžek. To přece nebyl typický Lafatův gól?
Máte pravdu, nebyl. Asi zafoukal vítr, nebo já nevím. Dělám si legraci. Tak vážně, dostal jsem míč, oni přede mnou ustupovali, dobře mi to skočilo. Jinak mi to celý zápas odskakovalo na druhou stranu.

Nepropadal jste už zmaru?
To vůbec, věřil jsem, že gól dáme. Jak se blížil konec, Liberec čím dál tím víc zalézal do obrany. Spíš jsem si myslel, že nám povede vyrovnat z nějakého závaru a ono to vyšlo jinak.

Za vápnem jste to předtím zkoušel z přímého kopu, ale trefil jen zeď. Proč jste nenechal kopat spoluhráče Váchu, který z podobné pozice rozhodl derby?
Říkal jsem mu, že si tentokrát vezmu já. Byla to šance, škoda, chyběl kousek. Kdybychom vyrovnali dřív, mohli jsme pomýšlet na vítězství.

A také na osmibodový náskok v čele tabulky. Po remíze v Liberci máte před Teplicemi k dobru jen šest bodů.
Jen šest bodů? Myslím si, že je to slušný náskok, navíc máme plusový bod z Liberce, tady moc týmů vyhrávat nebude. Záleží jen na nás, jak to příště potvrdíme doma s Teplicemi. A taky nesmíme zapomenout, že je pořád jen dvanácté kolo.

Teplice porazily Plzeň, jsou druhé. Je to pro vás momentálně nejtěžší soupeř?
To se uvidí, ale každopádně nás nic lehkého nečeká. Všichni vidíme, jak Teplice jedou. Myslím si, že jejich zápas s Plzní a náš v Liberci byl to nejlepší pozvánkou pro lidi, aby Letnou vyprodali.

Po Teplicích hrajete v Olomouci, pak máte Boleslav a hrajete v Jablonci. Těžká série, že?
Stejně musíme hrát se všemi soupeře a je jedno, kdy. Sice říkáte, že jsme v úvodu ligy měli soupeře na rozehřání, ale nikde není psáno, že ty zápasy automaticky vyhrajete.

Autor: