Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Asociace potvrdila, že mezi obviněnými ze sázek je i Jablonský

Sport

  15:13
PRAHA - Fotbalová asociace ČR potvrdila, že mezi hráči, s nimiž zahájila disciplinární řízení kvůli sázkařské aféře, je i teplický obránce David Jablonský, jako jediný z fotbalistů aktuálně působících v první lize. Seznam hráčů se shoduje s tím, který v minulém týdnu zveřejnil server aktuálně.cz. Asociace rovněž odmítla, že by s hráči zahájila řízení protiprávně s tím, že k případu přistupuje ještě podle bývalého disciplinárního řádu platného do 30. června letošního roku.

Litsingi slaví gól. Gratuluje mu David Jablonský. foto: ČTK

V seznamu obviněných, který v pondělí FAČR zveřejnila, jsou kromě Jablonského také Jan Halama, Ondřej Bíro, Vítězslav Brožík, Jan Hanzal, Jaroslav Chalupa, Daniel Kaplan, Karel Kodeš, Lukáš Křeček, Michal Macháček a David Placák. Policie prý obvinila i Jana Leligdona, ten však není členem FAČR a nemůže být tedy předvolán k disciplinárce.

S jedenácti obviněnými zahájila disciplinární komise už ve čtvrtek řízení a rovnou jim zastavila činnost. Toto rozhodnutí je platné v okamžiku doručení doporučeného dopisu, který byl zaslán v pátek 4. října.

Vše o aféře

"Teprve až po vrácení dodejky zpět na FAČR bude možné konstatovat, zda a odkdy nabylo vůči té které osobě rozhodnutí účinnosti. Telefonická informace směrem k dotčeným klubům o zastavení činnosti konkrétních hráčů, která proběhla v pátek, měla pouze informativní charakter a nelze na jejím základě cokoliv dovozovat," uvedl předseda disciplinární komise Richard Baček. Proto někteří z obviněných, kteří ještě o víkendu nastoupili k utkání, neporušili rozhodnutí komise.

Komise se rovněž ohradila proti názoru Halamova právního zástupce Bronislava Šeráka, podle kterého nemůže disciplinárka podle aktuálního disciplinárního řádu zastavit činnost do doby, než bude celý případ vyšetřen a uzavřen. "Rozhodnutí komise nemá oporu ve svazové legislativě, je to zcela mimo její rámec. Ve čtvrtek jednala spíše tak, aby se zalíbila veřejnosti, ale určitě ne podle svého řádu," uvedl Šerák.

"Vzhledem k tomu, že případ se týká období před 1. 7. 2013, aplikovala komise na něj disciplinární řád FAČR platný do 30. 6. 2013," vysvětlil Baček. "Tento disciplinární řád umožňoval uložit zákaz závodní činnosti, resp. zákaz výkonu funkce již v průběhu disciplinárního řízení," dodal s tím, že komise nebude své rozhodnutí již více komentovat.

Seznam obviněných

  • Ondřej Bíro - Litvínov (krajský přebor)
  • Vítězslav Brožík - Lovosice (divize)
  • Jan Halama - Střížkov (2. liga)
  • Jan Hanzal - ?
  • Jaroslav Chalupa - Roudnice nad Labem (3. liga)
  • David Jablonský - Teplice (1. liga)
  • Daniel Kaplan - v minulosti Hradec, Sokolov, Chomutov
  • Karel Kodeš - Soběchleby (1. třída)
  • Lukáš Křeček - Vlašim (2. liga)
  • Jan Leligdon - dřív Jihlava "B" (3. liga)
  • Michal Macháček - Litvínov (krajský přebor)
  • David Placák - dřív Rychnov nad Kněžnou (krajský přebor)

Zdroj: Deník Insider.

Autoři: ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...