Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Atlético je králem Evropské ligy. Ve finále udolalo Bilbao

Sport

  22:51
BUKUREŠŤ - Fotbalisté Atlétika Madrid po roční přestávce znovu slaví triumf v Evropské lize. Ve finále na národním stadionu v Bukurešti porazili Athletic Bilbao 3:0 a v evropské soutěži vyhráli již dvanácté utkání za sebou. Úvodními dvěma brankami rozhodl dnešní duel Kolumbijec Radamel Falcao a s dvanácti zásahy se stal nejlepším střelcem tohoto ročníku.

Fotbalisté Atlética Madrid slaví branku foto: Reuters

Madridský tým se v čistě španělském finále dostal do vedení hned v sedmé minutě. Falcao se uvolnil na hranici pokutového území a vystřelil nechytatelně k tyči. Navázal tak na loňské finále v Dublinu, kde ještě v dresu Porta zaznamenal jediný gól duelu proti Braze.

Ve 22. minutě Falcao postupoval proti jedinému obránci, ale nevyzrál na něj a situace vyústila jen v přímý kop záložníka Diega. Hned z protiútoku vyzkoušel brankáře Thibauta Courtoise střelou z dálky mladík v sestavě Basků Iker Muniain, ale kmenový hráč Chelsea jeho střelu vytěsnil.

Atlético - Bilbao 3:0

Branky: 7. a 34. Falcao, 85. Diego. Rozhodčí: Stark - Salver, Pickel (všichni Něm.). ŽK: Falcao - Herrera, Amorebieta, Pérez, Susaeta. Diváci: 52.000.

Atlético: Courtois - Juanfran, Godín, Miranda, Filipe Luís - Gabi, Diego (90. Koke), Suárez, Arda Turan (90.+3 Domínguez) - Adrián López (88. Salvio), Falcao. Trenér: Simeone.

Bilbao: Iraizoz - Iraola, Martínez, Amorebieta, Aurtenetxe (46. Ibai Gómez) - Herrera (63. Toquero), Iturraspe (46. Pérez), De Marcos - Susaeta, Llorente, Muniain. Trenér: Bielsa.

Atlético se pak soustředilo především na kvalitní hru dozadu, ale i v útoku hrozilo víc než soupeř. V 34. minutě navíc zbytečně zariskoval mezi dvěma soupeři stoper Bilbaa Fernando Amorebieta, míč se dostal ke Kolumbijci Falcaovi, který si znovu poradil. Parádní kličkou si položil obránce Jona Aurtenetxeho a ostrou střelou zvýšil na 2:0.

Vstřelil celkově 12. gól a obhájil titul nejlepšího střelce soutěže. Dnes setřásl krále střelců bundesligy Klaase-Jana Huntelaara, který za Schalke před čtvrtfinálovým vyřazením zaznamenal 10 branek.

Baskové o půli dvakrát vystřídali, ale první evropskou trofej jim to nevyneslo. V 70. minutě střídající Ibai Gómez pohotovým volejem přestřelil a o dalších osm minut později obránci odrazili několik nadějných pokusů Athletiku. Naopak Falcao mohl vzápětí zkompletovat hattrick, jenže trefil tyč.

Třetí branku Atlétika vstřelil v 85. minutě po pohledné individuální akci Diego. "Byl to těžký zápas, ale hráli jsme výjimečně dobře. Byli jsme téměř perfektní, i když jsme čelili neobyčejně dobrému mužstvu. Je to sen, neuvěřitelný moment," řekl brazilský záložník po svém střídání webu UEFA.

V souboji s krajanem Marcelem Bielsou byl úspěšnější dvaačtyřicetiletý kouč Diego Simeone a stal se vůbec prvním argentinským trenérem, který vyhrál Evropskou ligu či Pohár UEFA. Po Dinu Zoffovi a Huubu Stevensovi je navíc třetím mužem, jemuž se podařilo trofej vyhrát na hřišti i lavičce. Jako hráč triumfoval v roce 1998 s Interem Milán.

Athletik ani druhou účast v nejlepší dvojici neproměnil ve zlato, stejně dopadl i ve finále Poháru UEFA v roce 1977 ve dvojutkání s Juventusem.

Autor: