Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Atlético se děsí losu: Čechův rival by proti Chelsea nemohl nastoupit

Petr Čech

  12:08
MADRID/PRAHA - Atlético Madrid, oslavovaný semifinalista Ligy mistrů, si za soupeře pro boj o finále rozhodně nepřeje Chelsea. Ne proto, že by se anglického týmu bálo. Důvodem je, že by nemohlo nasadit brankářskou jedničku a jednoho ze strůjců úspěchu Thibauta Courtoise, jenž v Madridu hostuje právě z Chelsea.

Thibaut Courtois se vypracoval v oporu Atlétika foto: Reuters

Ve smlouvě o hostování belgického brankáře je klauzule, že pokud by Atlético chtělo v soutěžním utkání proti Chelsea nasadit Courtoise, zaplatí pokutu 3 milionů eur. Za obě semifinále by se částka vyšplhala na 6 milionů eur, což je v přepočtu 165 milionů korun, píše španělský deník Mundo Deportivo.

"Takovou částku si dovolit zaplatit nemůžeme," řekl prezident madridského klubu Enrique Cerezo rozhlasové stanici Onda Cero.

Petr Čech naposledy v Lize mistrů opět umlčel své kritiky

Semifinálový los se uskuteční v pátek 11. dubna od 12.00 v Nyonu. Vedle Atlétika a Chelsea jsou v osudí ještě Real Madrid a Bayern Mnichov.

To, že hráč na hostování nemůže nastoupit proti svému klubu, je běžnou praxí. A nejen v Česku, jak se mnozí domnívají. Když před devíti lety Chelsea poslala Jiřího Jarošíka na hostování do Birminghamu, ve vzájemném ligovém zápase proti ní nastoupit nemohl.

Atlético ve čtvrtfinále vyřadilo Barcelonu, po remíze 1:1 v úvodním utkání ve středu večer doma zvítězilo 1:0 gólem Kokeho z úvodu utkání.

"Od začátku hrál soupeř přímočaře, získával odražené míče a my jsme si nebyli schopni dát čtyři pět přihrávek za sebou. Očekávali jsme, že budeme víc kontrolovat hru, ale nepodařilo se nám to," řekl barcelonský kouč Gerardo Martino.

Coutois je klíčovým hráčem

Oba týmy zároveň spolu bojují o titul, Atlético španělskou ligu vede o bod před Barcelonou, v posledním kole se soupeři střetnou v Barceloně.

Na skvělých výsledcích má Courtois velký podíl. V Atlétiku chytá od chvíle, kdy ho v roce 2011 získala Chelsea z Genku. Vyrostl ve skvělého brankáře, což vyvolalo spekulace v britských médiích, že by se od léta mohl stát jedničkou Chelsea. Sotva však z brány vytlačí Petra Čecha...

Na jejich případný vzájemný souboj v semifinále Ligy mistrů však nedojde, ani kdyby los oba kluby svedl dohromady. To by Chelsea musela s jeho startem dát souhlas. Jinak kouč Diego Simeone bude muset nasadit náhradníka Dani Aranzubiu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!