Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Bale je hráčem roku v Anglii, Vydra je v jedenáctce druhé ligy

Sport

  18:17
LONDÝN - Velšský záložník Tottenhamu Gareth Bale byl vyhlášen nejlepším fotbalistou v Anglii a navíc získal cenu pro nejlepšího mladého hráče roku. Stejný double v anketě hráčské asociace PFA se před ním povedl jen dvěma fotbalistům. V roce 2007 převzal obě trofeje Portugalec Cristiano Ronaldo, tehdejší hvězda Manchesteru United, a jako první v roce 1977 útočník Aston Villy Andy Gray.

Fotbalista Tottenhamu Hotspur Gareth Bale foto: ČTK

Český útočník Matěj Vydra z Watfordu, který byl už v březnu zvolen hráčem roku v druhé anglické lize, se dočkal další pocty. Byl zařazen do nejlepší jedenáctky soutěže. Bale vyhrál hlavní anketu už v roce 2011. K zopakování úspěchu mu pomohlo 19 gólů v tomto ročníku anglické ligy, v němž jsou před ním v tabulce střelců jen útočníci Robin van Persie z Manchesteru United (25) a Luís Suárez z Liverpoolu (23).

Právě obhájce trofeje Van Persieho a Suáreze za sebou Bale v anketě nechal stejně jako další nominované Michaela Carricka z Manchesteru United a dvojici Eden Hazard, Juan Mata z Chelsea. "Je to ohromná pocta. Být zvolen kolegy patří k tomu nejlepšímu, co se vám může stát," uvedl Bale v neděli na slavnostním vyhlášení v Londýně. "Když se podíváte na ten seznam, jsou tam samá velká jména. Ale nedokázal bych to bez týmu, který hrál skvěle, a také bez kouče," poděkoval spoluhráčům a trenérovi Andrému Villasi-Boasovi.

Cena Balea přesahuje hranici miliardy korun

Tottenham v závěru anglické ligy bojuje o třetí místo. Dvakrát zvítězili v hlavní hráčské anketě před Balem jen Cristiano Ronaldo, Thierry Henry, Alan Shearer a Mark Hughes. Výbornými výkony upoutal třiadvacetiletý hráč řadu velkých klubů a není vyloučeno, že v létě White Hart Lane opustí. Podle agentury Reuters by přestupová částka mohla překonat 40 milionů liber (1,2 miliardy korun). Do Tottenhamu přišel v roce 2007 ze Southamptonu za pět milionů liber. Pískot provázal na nedělním nočním ceremoniálu čtení jména liverpolského střelce Suáreze, který sice anketu nevyhrál, ale byl zařazen do nejlepší ligové jedenáctky.

Uruguayský reprezentant dostal v minulém týdnu trest na deset zápasů za kousnutí obránce Chelsea Branislava Ivanoviče. Do ankety se hlasovalo už předtím. Tým roku Premier League tvoří brankář David de Gea (Manchester United), obránce Pablo Zabaleta (Manchester City), Rio Ferdinand (Manchester United), Jan Vertonghen (Tottenham) a Leighton Baines (Everton), záložníci Mata, Carrick, Hazard, Bale a útočníci Suárez a Van Persie.

Autor: