130 let

FC Barcelona - Manchester United (Messi a Mascherano v trofejí pro vítěze Ligy mistrů). | foto: Reuters

Doporučujeme

Barcelona: fotbal z jiné planety. Udrží nadvládu?

Sport
  •   12:43
PRAHA - Sobotní noc ve fotbalovém svatostánku ve Wembley potvrdila to, o čem si povídají i malí kluci, který čutají do míče doma za barákem. Nejlepším fotbalovým klubem světa je FC Barcelona. Katalánci svou sílu demonstrovali ve finále Ligy mistrů, kdy Manchesteru United nedali téměř žádnou šanci na úspěch a s přehledem vyhráli 3:1.

Je ale možné, aby se stali od roku 1992, kdy se hraje nejlepší klubová soutěž Evropy pod názvem Liga mistrů, prvním týmem, který svůj triumf obhájí? Pokusili jsme se pro vás najít pět důvodů barcelonské dominance a proč by to právě Guardiolově partě mělo vyjít.

Anketa

Obhájí v příští sezoně fotbalisté FC Barcelona vítězství v Lize mistrů?

Ano 590
Ne 638

1. Kouč Guardiola. Llorenc Serra Ferrer, Louis van Gaal, Antonio de la Cruz, Radomir Antič a Frank Rijkaard - manažeři, kteří vedli Barcelonu v předešlé desetiletce. Katalánský gigant nehrál špatně, měl ve své středu hvězdy světového fotbalu, Rijkaard přivedl klub k vítězství v Lize mistrů v roce 2006. Jenže něco tomu stále chybělo...

DÁLE K LIZE MISTRŮ

V červnu 2008 přišel na místo Nizozemce tehdy sedmatřicetiletý kouč rezervního týmu a bývalý kapitán Josep Guardiola. Postupně se zbavil zahraničních hvězd na jednotlivých postech a začal do týmu budovat hráče z věhlasné akademie La Masia.

FINÁLE LM 2011 - BARCELONA 3:1 MANCHESTER UNITED

Výsledek? V letošním finále Ligy mistrů nastoupilo v základní sestavě "blaugranas" sedm odchovanců klubu, další čtyři seděli na lavičce. "Je to nejlepší kouč na světě," zní z kabiny Barcelony. "Ještě nekončím," vzkazuje Guardiola.

2. Lionel Messi. "Všechna slova chvály by jen kazily to, co on umí. Jsou zbytečná," řekl na jeho adresu během sobotního finále český kouč Josef Csaplár ve studiu České televize. My se připojujeme, místo slov nabízíme video s kousky hvězdného Argentince.

TO NEJLEPŠÍ Z LIONELA MESSIHO ZA POSLEDNÍ ROK

3. Soudržnost týmu. Španělsko dlouho hrálo parádní fotbal, ale na šampionátech vždy vybouchlo. Až před pěti lety přišel zlom a nyní národní tým z Pyrenejského poloostrova vládne světu. To samé platí pro Barcelonu. Guardiola se obklopil lidmi, kteří mají ke klubu vztah, buď v něm hráli nebo pocházejí z Katalánska. Dokázal stmelit kabinu. Když mu v ní Eto´o nebo Zlatan dělali "bordel" nerozpakoval se je vyrazit, přestože Eto´o odcházel jako nejlepší střelec týmu.

Po letošním finále Ligy mistrů ve Wembley udělali kolem půlkruhu na středu hřiště všichni hráči, trenéři i členové realizačního týmu obrovské živé kolo, které se roztočilo kolem trofeje pro klubové šampiony Evropy. Co na tom, že správce stadionu spustil zavlažování? "Skvělá parta. Až z těch obrázků mrazí," hledal slova Csaplár.

FC Barcelona  - Manchester United (Guardiola s užívá hobla).

4. Góly, góly, góly. Totální fotbal nizozemské školy, který do Barcelony přinesl legendární hráč i kouč Johan Cruijff ničí soupeře. "V každém okamžiku myslí na útok. Ať mají míč nebo nemají," vysvětluje kouzlo síly Barcelony Csaplár. "Jejich presink bez míče nemá konkurenci. Minimálně faulují," dodávají jeho kolegové v čele s Jaroslavem Hřebíkem, který se o podobný styl pokoušel na přelomu tisíciletí se Spartou a okouzlil tehdy Evropu.

Chcete důkaz? Barcelona pod Guardiolou v posledních třech letech v domácí lize a Lize mistrů nastřílela dohromady impozantních 380 branek ve 152 zápasech, což dělá průměr přesně 2,5 gólu na zápas. A že mají slabší obranu? Nenechte se mýlit, za stejné období inkasovala obrana v čele s Victorem Valdésem pouze 112 branek - průměr 0,74.

FC Barcelona  - Manchester United (Messi střílí branku).

5. Dokáží titul obhájit? Není důvod si myslet opak. Jistě, může se vám nepovést jeden, dva zápasy a vaše snaha je rozcupována na kousky, jak to ostatně zažili hráči "blaugranas" loni, když nezvládli první zápas semifinále Ligy mistrů s Interem 1:3 a následně celý souboj prohráli a do finále proklouzl italský šampion. To se může stát i příští rok. Ale pokud ne, má právě Barcelona všechny předpoklady, aby se stala prvním týmem, který obhájí titul v Lize mistrů od roku 1992.

Skvělý kouč, nadpozemský Messi, soudržnost, účelná a navíc okulahodící hra a navrch chytré vedení a sportovní úsek. Barcelona za poslední tři roky téměř nenakupuje hotové hráče za velké peníze, výjimkou budiž již zmíněný Ibrahimovič. Vedení jen přidává další střípky do mozaiky skvělě fungujícího stroje - viz příchody Dani Alvése (2008), Maxwella (2009), Adriana s Keirrisonem (2010) nebo Afellaye (leden 2011). Nejen v rivalském Realu mohou jen tiše závidět...

Autor: Antonín Vavrda