Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Barcelona před branami finále LM: v hlavní roli bitvy s Interem byl sudí

Sport

  22:38aktualizováno  23:19
BARCELONA - Ani hvězdná Barcelona nedokáže obhájit titul z Ligy mistrů. Pro svěřence Pepe Guardioly se stalo konečnou stanicí v letošním ročníku soutěže semifinále. Manko 1:3 z úvodního duelu s Interem Milán totiž na vlastním stadionu Messi a spol. smazat nedokázali. Vítězství 1:0 bylo málo a do finále proti Bayernu, které se hraje 22. května, poslalo milánský celek. Zápas ovlivnily hrubé chyby hlavního sudího.

Messiho zklamání. foto: Reuters

"Doufám, že se rozhodčí v zápase nedopustí chyb," prohlásil nedlouho před samotným začátkem střetnutí středopolař Interu Milán Thiago Motta. Jako by tušil, že se se sudím Francem De Bleeckerem dostane do kontroverze.

VIDEO ZE ZÁPASU BARCELONA - INTER MILÁN 1:0:

Běžela 28. minuta duelu, když se Brazilec ohnal po Busquetsovi v dresu Barcelony a muž s píšťalkou neváhal. Sedmadvacetiletému záložníkovi ukázal i přes mocné protesty samotného hříšníka a jeho spoluhráčů poměrně přísnou červenou kartu. Tehdy ho hosté proklínali…

Thiago Motta v zápase končí.

Přeplněné hlediště stadionu Camp Nou si uvědomovalo, jakou příležitost svým vyloučením Motta jedenáctce bojovníků katalánského velkoklubu poskytl, a hnalo své hrdiny vstříc dvěma brankám v síti soupeře, které by v případě nuly na kontě těch obdržených znamenaly postup do finále v Madridu.

VIDEO: GÓL JAKO Z ŘÍŠE SNŮ ANEB KDYŽ STOPER VYUČUJE Z EFEKTIVITY ÚTOČNÍKY - VÍCE ZDE!

Trenér Barcelony Pep Guardiola hecoval své mužstvo: "Musíme hrát svou hru." Jeho svěřenci ale na volání dlouho neslyšeli. Na hráče domácích dolehla nervozita a zbytek první půle bojovali s vlastní křečí a bez výraznějších příležitostí k ohrožení svatyně soupeře.

S přibývajícími vteřinami druhého poločasu byl nezmar Barcelony ještě výraznější. Důsledná obrana Interu takticky skvěle připravená portugalským stratégem Mourinhem zamotala rozehrávku soupeře do pavoučí sítě. Ovšem jen do startu poslední desetiminutovky…

Bojan v obrovské šanci.

Vše načalo duo Messi - Krkič, hvězdná dvojice v 82. minutě poprvé demonstrovala, ve vůbec první výrazné šanci zápasu, jak prostoupit obranou hostí. Držitel Zlatého míče centroval a druhý jmenovaný hlavičkoval jen těsně vedle. 

Záhy se domácí prosadili už i gólově. V pokutovém území se po přihrávce Xaviho ocitl obránce Piqué a elegantní otočkou zamotal hlavu jak obránci Cordóbovi, tak i brankáři Césarovi a poslal Barcu nevídanou individuální akcí do vedení.

Pique střílí gól.

Závěrečný tlak vrcholil v nastaveném čase. Běžela jeho druhá minuta, když byl před velkým vápnem při odkopu do hrudě trefen Touré. Míč se od něj odrazil a složitou cestou doputoval až k devatenáctiletému klenotu Barcelony Krkičovi, který využil volného prostoru a zamířil přesně do sítě.

Katalánsko se na zlomek vteřiny proměnilo v místo nespoutané radosti, ovšem jen do chvíle, kdy rozhodčí Franc De Bleeckere nesprávně označil kontakt Tourého s balónem za nepovolenou hru rukou.

Zklamaní Bojana a radost fotbalistů Interu.

Následnou snahu Barcelony ve zbylých vteřinách střetnutí brzdila nervozita z povinnosti vstřelit druhou branku. To se již domácím nepodařilo, a tak nadšení propuklo na straně hráčů a realizačního týmu italského klubu.

Na hřiště vtrhnul také nehrající hrdina duelu - trenér José Mourinho - který si slastné okamžiky štěstí nenechal zkazit ani krátkou kontroverzí s brankářem Barcelony Victorem Valdésem. Ten mu zastoupil cestu a došlo i k fyzickému kontaktu. Mourihno ale svého "soka" neřešil, vytrhl se mu a užíval si chvíle dalšího sportovního úspěchu.



Vzhledem k vítězství Interu 3:1 z prvního zápasu stačila milánskému celku i těsná prohra na španělské půdě k postupu.
V Madridu, dějišti titulového měření sil, vyzve italské mužstvo 22. května (v sobotu, poprvé v historii, dříve se finále hrálo v týdnu) Bayern Mnichov.

Odvetné semifinálové utkání fotbalové Ligy mistrů

FC Barcelona - Inter Milán 1:0 (0:0)
Branka: 84. Piqué.

Rozhodčí: De Bleeckere - Hermans, Vromans (všichni Belg.). ŽK: Pedro - J. César, Thiago Motta, Chivu, Muntari, Lúcio. ČK: 28. Thiago Motta. Diváci: 98 000 (vyprodáno). První zápas 1:3, postupuje Inter.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...