Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Baroš a Lafata: dva stovkaři dokončili své dílo

Sport

  10:00
PRAHA - Jejich kariéry se v mnohém liší, ale jednu věc mají po víkendu společnou. Pro Milana Baroše i Davida Lafatu přinesl moment, který si oba fotbalisté dobře zapamatují. Počet nastřílených branek z prvoligových soutěží na jejich kontě má už trojcifernou hodnotu.

David Lafata (uprostřed) foto: ČTK

Stého gólu dosáhli oba útočníci během sobotního podvečera. První se zapsal do Klubu ligových kanonýrů Lafata, když vstřelil jeden ze dvou jabloneckých gólů proti Liberci. Jen o několik desítek minut později se k němu přidal Baroš, když za Galatasaray Istanbul proměnil penaltu v utkání turecké ligy proti Sivassporu.

Vítání nováčků v exkluzivním společenství, kterému nedostižně vládne bájný slávistický kanonýr Josef Bican, rozhodně není běžnou událostí. Během předchozích deseti let dokázali protnout vytyčenou metu pouze čtyři hráči (Koller, Lokvenc, Nezmar, Vlček).

Lafata hezkými góly šetřil

Zvlášť u Baroše jde o dvojnásobně příjemnou novinu, protože fanoušci si v poslední době zvykli slýchat o nejlepším střelci mistrovství Evropy 2004 hlavně negativní zprávy, které souvisely nejvíc s jeho nevýraznými výkony v reprezentaci.

Teď se připomněl v lepším světle. Počet členů Klubu ligových kanonýrů se rozrostl na 61, ovšem pouze tři z nich se mohou pochlubit tím, že nastříleli většinu svých gólů mimo české trávníky. K Janu Kollerovi a Renému Wagnerovi se přidal právě Baroš.

Grafiku zvětšíte kliknutím

Než opustil jako velký talent Baník Ostrava, měl na kontě necelou čtvrtinu svých ligových gólů. Jeho štace v anglické a francouzské lize nepatřily mezi gólově nejvýživnější, Baroš tak rozhodující příspěvek ke svojí stovkařské sbírce přidal až právě v Galatasarayi Istanbul, kde působí od roku 2008.

To na začátku kariéry Davida Lafaty nic nenasvědčovalo tomu, že se zrodil vyhlášený kanonýr. První trefu si připsal až při svém 33. startu v lize. Pak jeho produktivita prudce rostla.

ČTĚTE TAKÉ

V posledních třech sezonách se vždy dokázal dostat přes deset nastřílených gólů, na podzim udivuje ještě zběsilejším tempem. Sedmnáct branek stihl dát během čtrnácti odehraných zápasů. To je skóre, kterým ohrožuje letité rekordy – po polovině ligového ročníku má na kontě víc zásahů, než mělo osm králů střelců v uplynulých deseti letech po celé sezoně.

„Určitě se nezměním a góly budu chtít dávat pořád,“ tvrdil po zápase novinářům. Lafata navazuje na tradici útočníků, jejichž předností je především vynikající orientace před brankou soupeře. Tak se na hřišti pohyboval třeba Horst Siegl, který stále zůstává nejlepším střelcem v domácí soutěži po rozdělení federace. „Příliš hezkých gólů jsem opravdu nedal,“ uznal Lafata.

Ten jubilejní si ale vypracoval parádně. Dorážku si sám pro sebe připravil lobem přes libereckého brankáře Bičíka, míč se odrazil od břevna a Lafata mohl dokončit dílo hlavičkou.

Kdo naváže na víkendové oslavence? Nejblíže ke stovkové metě se z aktivních hráčů nachází Marek Kulič. Kapitánovi Mladé Boleslavi schází čtrnáct zásahů.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...