Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Baroš září, hvězdou ale zůstává Kewell

Sport

  15:55
PRAHA - Buldok, býk a dravec. Čtyři roky působila svérázná charakteristika Milana Baroše na jeho internetových stránkách úsměvně, ale to už neplatí. Český fotbalový útočník si v neděli v dresu Galatasaraye Istanbul připsal další dvě branky a pověst odepsaného útočníka se rychle rozplývá.

Baroš se trefil hned dvakrát. foto: ČTK

"To už není náhoda, forma mu roste. Zvyšuje se mu sebevědomí a ani noviny se už do něj tak neopírají," všímá si trenér Josef Pešice. Baroš má v Turecku úchvatnou bilanci. S výjimkou úvodních dvou duelů, v nichž se dostal na hřiště až ve druhém poločase, se v posledních třech zápasech trefil vždy dvakrát. Naposledy při výhře 4:1 nad Konyasporem.

"Abych byl upřímný, tohle nepamatuju. Já říkám, že vždy jsou nejdůležitější začátky, teď taky doufám, že to bude pokračovat," řekl po utkání hrdina Galatasaraye MF Dnes.

Na první branku mu přitom stačilo pouhých sedm minut. Před pokutovým územím se dostal k míči a pohotovou střelou ho poslal přesně pod břevno. O necelou hodinu později dostal dlouhý pas za obranu, v běhu si kolenem sklepl míč a křižnou přízemní střelou zvýšil na 3:1.

Přesně v takové formě si Baroše pamatují čeští fanoušci z Eura 2004. "Těží z toho, že Galatasaray hraje hodně ofenzivně. Mají problémy v obraně, ale jen proto, že obránci pořád podporují útok. Baroš se pak velmi často dostává před brankou k míči," řekl LN turecký novinář Volkan Gunak z televize Sky Turk.

Útočník se přestal jako hvězda jen cítit, ale také chovat
Příčiny nebývalého Barošova probuzení se skládají jako střípky velké mozaiky. Jednu však nelze přehlédnout. "Milan dospěl, uvědomil si, že musí začít brát fotbal vážně. Fotbalový život je hodně krátký a nesmí se promrhat," říká Pešice.

Barošův život v Istanbulu se smrskl na hřiště a hotel, tak plně se koncentruje na svoji tureckou misi. Se skandály v osobním životě je zřejmě definitivně amen. "Nechci se mýlit, ale šel do sebe. Někdy jsou to maličkosti, ale dost podstatné," tvrdí reprezentační kouč Petr Rada.

Zvlášť pro něj to musí být velké zadostiučinění. Barošovi nepřestal věřit, osobně mu promlouval do duše a teď si může spokojeně mnout ruce. "Dříve jsme měli problém v tom, že reprezentační útočníci nehrají a nestřílejí góly. Teď se to otočilo. Jsem rád," přiznává s úlevou Rada.

Ještě víc se čeká od Kewella. Stačil pouhý měsíc v zemi půlměsíce a Baroš je jako vyměněný. Když si v neděli připsal šestý zásah, začal v hloučku spoluhráčů poskakovat, až se celá hromada těl vlnila v jeho rytmu. "Jsme spolu v pravidelném kontaktu. Cítím, že se mu zvedá nálada," upozorňuje Rada.

Turecká liga sice svou úrovní zaostává za anglickou nebo italskou, ale Barošovu prvotřídní bilanci to nesnižuje. "Je vidět, že forma mu roste," kýve hlavou Pešice.

Baroše v Istanbulu milují, hvězdou ale zůstává Kewell
Dobře si to uvědomují i fanoušci Galatasaraye, kteří si Baroše zamilovali. "Po odchodu útočníka Hakana Süküra hledají novou hvězdu a tou by se měl stát Harry Kewell," upozorňuje Gunak, že i přes skvělou formu českého střelce zůstává v Istanbulu populárnější Barošův australský spoluhráč.

Bývalý fotbalista Leedsu přišel do Turecka o sedm týdnů dříve než Baroš a v devíti zápasech dal zatím šest branek. "Ale Baroš je další vhodný kandidát na Sükürovo místo. Možná Kewella brzy zastíní," souhlasí turecký novinář.

BAROŠOVA DOSAVADNÍ BILANCE V GALATASARAYE:
Kayserispor – Galatasaray - 18 minut, 0 gólů (31. srpna)Galatasaray – Antalyaspor - 32 minut, 0 gólů (13. září)
Bellinzona – Galatasaray - 90 minut, 2 góly (18. září)
Kocaelispor – Galatasaray - 90 minut, 2 góly (21. září)
Galatasaray – Konyaspor - 90 minut, 2 góly (28. září)
CELKEM: 5 utkání (320 minut), 6 branek (na jeden vstřelený gól tak potřebuje něco přes 53 minuty).

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...