Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Bayern bude nudný a nekoukatelný jako Barcelona, rýpl si Beckenbauer

Sport

  12:15
MNICHOV/PRAHA - Bayern Mnichov minimálně ve čtvrtfinále fotbalové Ligy mistrů? Stává se z toho téměř jistota. Německý gigant nebyl za posledních 16 let mezi nejlepšími osmi týmy jen jednou. Stále má naději, že jako první v milionářské soutěži bude triumfovat dvakrát v řadě. Už ale není tak suverénní jako v minulé sezoně. Kritizuje ho i Franz Beckenbauer.

Trenér Bayernu Pep Guardiola. foto: Reuters

V bundeslize je absolutně bez konkurence. V tabulce má náskok 20 bodů na Dortmund a je jen otázkou, jaký bude program oslav titulu. O víkendu stanovil 16. výhrou v řadě nový rekord soutěže.

A rozjetý je Bayern Mnichov i v Lize mistrů. V osmifinále celkem snadno vyřadil Arsenal po výhře 2:0 venku a remíze 1:1 v odvetě. Tu měl německý tým pod kontrolou. "Hráli jsme velice chytře, skoro jsme nechybovali. Po vyrovnání nám chvíli Arsenal dělal problémy, ale nešlo o nic velkého," radoval se trenér Pep Guardiola.

Zdlouhavé kombinace

Obdobně mluvili i jeho hráči. "Arsenal není dobrý jen po fotbalové stránce, byl plný touhy vyřadit nás. Museli jsme být ostražití, ale deset minut před koncem jsme už věděli, že postup bude náš," přidal se brankář Manuel Neuer.

Deset minut před koncem? Zbytečně diplomatická slova. Jasno bylo už dřív. Bayern držel míč, zdlouhavě kombinoval, hrál na jistotu. Arsenal vyrovnal jen díky neodpískanému faulu Podolského na Lahma. Nebyla to žádná úchvatná podívaná.

Franz Beckenbauer (vpravo) přebírá Prezidentovu cenu za mimořádný přínos fotbalu

Ač Bayern lehce postoupil, po zápase vystoupila s kritikou klubová legenda Franz Beckenbauer, jemuž se podle všeho nelíbí některé herní prvky, které do týmu přenesl kouč Guardiola z Barcelony. "Nakonec to dopadne jako v Barceloně. Brzy to bude nekoukatelný a nudný fotbal," rýpl si Beckenbauer.

Bayern se ale logicky nikam nemusel hnát. V Londýně si vytvořil vynikající pozici, kterou si jen hlídal. Neriskoval.

"Od začátku jsme měli navrch. Postup nebyl ani na chvíli v ohrožení," hodnotil střídající útočník Thomas Müller, který mohl v závěru zápasu prodloužit vítěznou sérii Mnichova na 14 zápasů, ale neproměnil penaltu.

Premiérová obhajoba v Lize mistrů?

I tak Bayern skóroval v 55. soutěžním utkání v řadě, naposledy nedal gól před rokem proti Arsenalu a při losu čtvrtfinálových dvojic 21. března jistě nebude žádaným soupeřem.

Za poslední čtyři roky byl ve finále Ligy mistrů třikrát: nejdřív prohrál s Interem Milán, poté s Chelsea, až minulý rok porazil Dortmund. Teď touží po obhajobě, což se v historii Ligy mistrů ještě nepovedlo žádnému týmu.

Dvakrát za sebou triumfoval naposledy AC Milán v roce 1989 a 1990. Tenkrát se ale ještě nejprestižnější soutěž Evropy hrála v jiném formátu jako Pohár mistrů evropských zemí.

Autor: