130 let

Jupp Heynckes | foto: Reuters

Bayern má náskok 4:0. Heynckes ví, jak takový dvojzápas ztratit

Sport
  •   15:59
Bayern je jednou nohou ve finále Ligy mistrů. V úterý večer nastoupí na půdě Barcelony s náskokem 4:0.

"Barcelona do toho dá úplně všechno. Od začátku do konce se bude snažit nás dostat pod tlak," uvědomuje si trenér Jupp Heynckes. "Chtěli bychom dát gól nebo dva, abychom mohli být v klidu."

Vstřelený gól by Bayernu Mnichov výrazně pomohl. Pak by Barcelona potřebovala vyhrát o pět a víc branek.

Byť ve výborné pozici je nový německý mistr už teď. Tak slibný náskok v semifinále Ligy mistrů ještě nikdo neztratil.

A v historii evropských pohárových soutěží se něco takového přihodilo jen třikrát. V Poháru vítězů pohárů 1961/62 se to povedlo Leixoes proti La Chaux-de-Fonds po výsledcích 2:6 a 5:0, v Poháru UEFA 1984/85 Partizanu Bělehrad proti Queens Park Rangers (2:6, 4:0) a o rok později Realu Madrid, který v 3. kole Poháru UEFA prohrál s Mönchengladbachem 1:5, ale doma vyhrál 4:0 a postoupil.

Poražený tým tehdy vedl právě Heynckes, současný kouč Bayernu. A na krutý okamžik si dobře pamatuje dodnes.

"Byla to nejhorší chvíle mé kariéry. Chtěl jsem skončit s trénováním," vzpomínal sedmašedesátiletý trenér. "Rozhodně něco takového nechci zažít znovu. Ale alespoň víme, že musíme bojovat až do konce."

"Barcelona využije všech dostupných prostředků, aby nás rozhodila. Je to pyšný klub, který se s takovým výsledkem jen tak nesmíří," dodal Franz Beckenbauer, čestný prezident Bayernu. "Prostě musíme bojovat, abychom o ten náskok nepřišli."

Zápas Barcelona - Bayern Mnichov je na programu ve středu od 20:15.

Autor: