Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Bayern, Manchester City, CSKA. Plzeň má v Lize mistrů těžkou skupinu

Sport

  18:44aktualizováno  21:04
MONAKO - Fotbalisté Plzně se při své druhé účasti v hlavní fázi Ligy mistrů utkají ve skupině D s obhájcem titulu Bayernem Mnichov, CSKA Moskva a Manchesterem City. Na zajímavý souboj se může těšit kapitán české reprezentace Tomáš Rosický, který se s Arsenalem představí v Dortmundu, kde v minulosti působil. Rozhodl o tom čtvrteční los v Monaku.

Los základních skupin Ligy mistrů foto: ČTK

"Co tým, to elita. Jsme rádi, že proti takovým mužstvům můžeme hrát. Bude to pro nás zajímavá zkušenost, protože zatím jsme se s anglickým ani ruským mužstvem nesetkali," řekl k losu trenér Plzně Pavel Vrba. Tuší, že tentokrát bude mít Plzeň boj alespoň o třetí místo ve skupině znamenající účast v Evropské lize těžší než před dvěma roky, kdy měla ve skupině Borisov. "Budu rád za každý bod, který uhrajeme. Kdyby se nám povedlo uhrát čtyři, pět bodů, tak bychom byli hodně spokojení a byl by to podle mého názoru velký úspěch," dodal Vrba.

Plzeň se utká s momentálně nejoceňovanějším týmem Evropy. Bayern v minulé sezoně vyhrál vše, co mohl. Nyní ho navíc vede trenér Josep Guardiola, který sklízel úspěchy s Barcelonou. Do Plzně zavítají hvězdy jako Franck Ribéry, který byl dnes vyhlášen nejlepším fotbalistou Evropy, či Arjen Robben. Pro Plzeň to bude souboj s týmem, se kterým zahajovala své účinkování v Evropě v roce 1971.

Tehdy Bayern v Plzni vyhrál 1:0 a doma dokonce 6:1. Od té doby se na českém území představil ještě čtyřikrát, z toho dvakrát v Ostravě proti Baníku, kde 1:2 prohrál. Hrál také s Bohemians Praha a v roce 2001 v základní skupině Ligy mistrů se Spartou 0:0 a 1:0. V pátek se v Praze utká v Superpoháru s Chelsea. Trenéru Vrbovi se vyplnilo přání, neboť chtěl hrát s Bayernem i kvůli minimální vzdálenosti mezi oběma městy. Z Plzně se fanoušci dostanou do Mnichova autem zhruba za tři hodiny.

Pro City půjde o první konfrontaci s českým fotbalem

Favoritem v soubojích s Plzní bude také loňský anglický mistr Manchester City, za který nastupují Sergio Agüero, David Silva, Yaya Touré či Edin Džeko. Bosenský útočník si bude moci připomenout duely s Plzní, které zažíval ještě v dresu Teplic. Pro City půjde o první konfrontaci s českým fotbalem. Trojici soupeřů Viktorie uzavírá ruský mistr CSKA Moskva, kterému patří český reprezentant Tomáš Necid. Ten je však momentálně na hostování v PAOK Soluň. Největší hvězdou týmu je Japonec Keisuke Honda společně s útočníky Ahmedem Musou z Nigérie a Seydou Doumbiou z Pobřeží slonoviny.

Los základních skupin Ligy mistrů

CSKA se s českým týmem dosud utkal jen v sezoně 2010/11, kdy v základní skupině Evropské ligy porazil doma Spartu 3:0 a na Letné remizoval 1:1. Plzni hrozilo, že se stejně jako při svém debutu v Lize mistrů před dvěma roky utká s Barcelonou a AC Milán. K nim byly nakonec do skupiny H přilosovány Ajax Amsterodam a Celtic Glasgow. V jedné skupině se tak setkají šampioni hned 16 ročníků Ligy mistrů. Rosický a Arsenal se kromě Dortmundu utkají ještě s Marseille a Neapolí. Na Petra Čecha a Chelsea čekají souboje se Schalke, Basilejí a Steauou Bukurešť.

Boje v základních skupinách začnou 17. září. Plzeň začne doma proti Manchesteru City. Následně pocestuje do Moskvy a Mnichova. Bayern přivítá doma 5. listopadu, pak bude hrát v Manchesteru a skupinu uzavře doma 10. prosince s CSKA. "Především kvůli organizaci duelů jsme si přáli začínat venku, nicméně není důvod si stěžovat. Duely Ligy mistrů jsou obrovským svátkem pro tým, fanoušky i zaměstnance klubu a na zářijový duel s Angličany budeme poctivě připraveni. Na druhou stranu jsme se vyhnuli zimnímu cestování do promrzlé Moskvy, takže v konečném součtu panuje spokojenost," řekl tiskový mluvčí Plzně Pavel Pillár.

Los základních skupiny Ligy mistrů

Skupina A
Manchester United
Šachtar Doněck (Hübschman)
Bayer Leverkusen
San Sebastian

Skupina B
Real Madrid
Juventus Turín
Galatasaray Istanbul
FC Kodaň

Skupina C
Benfica Lisabon
Paris St. Germain
Olympiakos Pireus
Anderlecht Brusel

Skupina D
Bayern Mnichov
CSKA Moskva
Manchester City
Viktoria Plzeň

Skupina E
Chelsea Londýn (Čech, Kalas)
Schalke 04
FC Basilej
Steaua Bukurešť

Skupina F
Arsenal Londýn (Rosický)
Olimpique Marseille
Borussia Dortmund
Neapol

Skupina G
FC Porto
Atlético Madrid
Zenit Petrohrad
Austria Vídeň

Skupina H
FC Barcelona
AC Milán
Ajax Amsterdam
Celtic Glasgow (Twardzik)

Rozpis zápasů Plzně ve skupině D
17. září: Plzeň - Manchester City
2. října: CSKA Moskva - Plzeň
23. října: Bayern Mnichov - Plzeň
5. listopadu: Plzeň - Bayern Mnichov
27. listopadu: Manchester City - Plzeň
10. prosince: Plzeň - CSKA Moskva

Autoři: ,