130 let

Hráči Dortmundu slaví | foto: Reuters

Bayern, Schalke či Brémy nestačí. Německé vládce drtí skromný Dortmund

Sport
  •   23:06
LEVERKUSEN - Fotbalisté Borussie Dortmund udělali v prvním jarní kole mílový krok k zisku mistrovského titulu. Na hřišti třetího Bayeru Leverkusen totiž zvítězili 1:3 a na čele Bundesligy ligy si utvořili luxusní třináctibodový náskok.

Ačkoliv vestfálský klub čeká do koce sezóny ještě šestnáct zápasu, v Německu už jen málokdo pochybuje nad tím, že by ho někdo předstihl a z pomyslného trůnu sesadil.

Mladý ambiciózní celek totiž úřadoval i v pátek proti jednomu z favoritů: Leverkusenu nasázel v rozmezí 49. a 55. minuty tři góly a s lehkostí sobě vlastní rozhodl o vítězství... Dvěma brankami se blýskl šikovný dvaadvacetiletý útočník Kevin Grosskreutz. "Trenér mi opakuje, abych byl připraven, že dám gól. A to já dnes byl," řekl s úsměvem na rtech.

Mužstvo Jürgena Kloppa není naplněno individualitami s hvězdnými manýry, ale ambiciózní jedenáctkou fotbalistů táhnoucí za jeden provaz. A přesně v tom se ukázal být největší rozdíl i mezi jím a Bayerem.

"Opět se potvrdilo, že jsme sehraní," hodnotil výkon Dortmundu Grosskreutz. "Mužstvo hraje dobře, hráči bojují jeden za druhého a všichni tomu dáváme sto procent. Máme dobré karty," dodal mladý kanonýr.

Leverkusen, který nastoupil bez distancovaného Kadlece, se svému soupeři začal vyrovnávat až s blížícím se závěrem střetnutí. Nejprve z hranice šestnáctky nebezpečně vypálil Brazilec Augusto a o chvíli později - v 80. minutě - po centru ze strany snížil na konečných 1:3 Kiessling.

Dortmund si připsal už patnácté vítězství z osmnácti zápasů a je na nejlepší cestě za ziskem šestého titulu - naposledy jej získal v sezóně 2001/2002.

Autor: Vojtěch Lhota