130 let
Franz Beckenbauer.

Franz Beckenbauer. | foto: Reuters

Beckenbauer přiznal chybu. Hlasy jsme si ale nekupovali, brání se nařčení

Sport
  •   20:50
BERLÍN - Německá fotbalová legenda Franz Beckenbauer odmítá, že by si při volbě pořadatele světového šampionátu v roce 2006 kupoval hlasy, kvůli čemuž ho vyšetřuje etická komise FIFA. Připustil však, že jako šéf organizačního výboru udělal chybu, za kterou označil netransparentní platbu kvůli získání dotace.

Podle týdeníku Spiegel si organizátoři turnaje z tajného fondu koupili čtyři hlasy a díky tomu těsně porazili Jihoafrickou republiku. Fond údajně založil dnes už nežijící bývalý šéf společnosti Adidas Robert Louis-Dreyfus a mělo na něm být přes deset milionů marek.

Beckenbauer dnes v tiskovém prohlášení potvrdil, že v roce 2005 odešla na konto FIFA „netransparentní platba“ ve výši 6,7 milionu eur, ale šlo prý jen o dohodu s finanční komisí FIFA, jak získat dotaci na organizaci šampionátu.

Chyba nebo korupce?

„Nyní zpětně vidím, že šlo o chybu, a jako šéf organizačního výboru za ni beru plnou odpovědnost,“ řekl Beckenbauer. „Rozhodně jsme si ale nekupovali hlasy na podporu naší kandidatury,“ dodal sedmdesátiletý bývalý mistr světa.

Případem se zabývá i německá asociace, jejíž prezident Wolfgang Niersbach byl tehdy místopředsedou organizační komise, tedy Beckenbauerovou pravou rukou. „Peníze byly požadovány ze strany finanční komise FIFA, aby bylo uvolněno 170 milionů eur do rozpočtu organizačního výboru,“ potvrdil Niersbach. Na dotaz, proč se musela zaplatit malá částka k odemknutí mnohem větší částky, však odpověděl, že neví.

Autor: ČTK