Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Beckham by byl skvělý trenér. Za Anglii ale může stále hrát, míní Capello

Sport

  13:07
LONDÝN - Kouč anglické reprezentace Fabio Capello vyzval záložníka Davida Beckhama, aby se po ukončení kariéry dal na trenérskou dráhu. Pětatřicetiletý fotbalista Los Angeles Galaxy pro to podle něj má ty nejlepší předpoklady. Nevyloučil ani možnost, že by v národním týmu stále mohl působit i jako hráč.

Anglie - USA (anglická lavička s Beckhamem a Capellem). foto: Reuters

"Má neuvěřitelné zkušenosti," připomněl Capello v rozhovoru pro agenturu AP Beckhamova angažmá v Manchesteru United, Realu Madrid a AC Milán. "V Itálii, Španělsku a USA poznal jiný styl fotbalu, hodně se toho naučil," přidal. "Trenéřina je náročná práce, ale on je inteligentní. Myslím, že na to má," dodal čtyřiašedesátiletý Ital, který s Beckhamem spolupracoval během mistrovství světa v JAR, kde byl zraněný záložník jako člen realizačního týmu.

Capello sice nedávno prohlásil, že Beckhamova reprezentační kariéra vzhledem k hráčovu věku skončila, teď však připustil, že by záložníka mohl do národního týmu opět povolat. Dokonce kvůli tomu porušil svoji zásadu a Beckhamovi zavolal. "Normálně si s hráči netelefonuji. Nikdy předtím jsem to neudělal, ale teď jsem si s ním musel promluvit," prohlásil.

"Sleduji všechny hráče, dveře nemá nikdo zavřené. Nejdřív ale musí začít hrát," připomněl Capello, že Beckham se stále zotavuje ze zranění Achillovy šlachy. "Pro některé fotbalisty bude nominace vzhledem k jejich věku těžší, protože se soustředím na mladé hráče. Musíme se připravit na Euro, a proto potřebují hrát a sbírat zkušenosti," uvedl.

Capello také řekl, že se nijak nebude angažovat v případu záložníka Mikela Artety. Španělský záložník nedávno získal na ostrovech občanství, a kdyby požádal o britský pas, mohl by hrát za Anglii, protože rodnou zemi mezi dospělými nikdy nereprezentoval. Osmadvacetiletý hráč Evertonu navíc prohlásil, že by se něčemu takovému nebránil. "Chci se bavit jen o fotbalistech, které můžu nominovat. Až ho budu moci vybrat, můžeme se o něm bavit. Teď to ale nejde, protože není Angličan," prohlásil Capello.

Autor: