Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Beckham se dočkal a dobyl USA. Zůstane?

Sport

  11:34
LOS ANGELES (od spolupracovníka LN v USA) - Po pěti letech v zámoří konečně David Beckham pozvedl trofej pro nejlepší tým soutěže. Celá Amerika se teď proto ptá: podaří se udržet legendárního fotbalistu i pro další sezonu?

Slavný anglický fotbalista David Beckham se konečně dočkal titulu v americkém Los Angeles Galaxy foto: ČTK

Anglická fotbalová ikona David Beckham zažil v noci z neděle na pondělí opravdové vyvrcholení svého pětiletého působení ve Spojených státech. Jeho Los Angeles Galaxy zdolalo ve finále MLS Cupu Dynamo Houston 1:0.  Na rozmáčeném trávníku zařídil jediný gól finále před 30 tisíci diváky v 72. minutě Landon Donovan po přihrávce irského reprezentanta Robbieho Keana.

Toho předtím uvolnil právě Beckham, který se tak po anglickém a španělském titulu může radovat i z vítězství v americké profesionální lize MLS. "Vyhrát jakoukoli trofej je složité, a tak si to moc užívám a jsem za to nesmírně vděčný. Máme za sebou náročnou sezonu a jsem moc rád, že se nám to povedlo před našimi fanoušky," svěřil se novinářům Beckham, který se rozpovídal i o celém svém působení v USA.

"Když jsem v 31 letech do Ameriky přišel, nevěřil jsem tomu, jak je místní liga náročná, zejména na fyzickou kondici. V prvních letech jsem asi na to nebyl ani připraven. O to víc se teď z titulu budu radovat. Ať hraju kdekoli, chci být úspěšný – v anglické reprezentaci či LA Galaxy. Mám štěstí, že jsem mohl být součástí tak výborného mužstva," pochválil spoluhráče bývalý kapitán anglické reprezentace.

Jednalo se již o patnácté finále MLS Cupu. LA Galaxy v něm vybojovalo svůj třetí titul při sedmé finálové účasti. "Tajemství našeho úspěchu spočívá v tom, že máme dobré fotbalisty, kteří dokážou hrát jako tým," zdůraznil po zápase kouč Galaxy Bruce Arena a dodal: "Dnes jsme hráli dobře, mohli jsme dát mnohem víc gólů. Naštěstí nám vyšla aspoň ta jedna kombinace. Beckhamova vůle po vítězství je úžasná, jsem moc rád, že se mu podařilo v MLS dobýt titul."

Fanoušci se obávali, že to byl Beckhamův poslední zápas v USA
Právě na Beckhamovu budoucnost v týmu myslela většina fanoušků Galaxy. Každý jeho dotyk s míčem oceňovali mohutným potleskem. Mnozí se obávali, že jde o jeho poslední zápas v Americe.  Do Los Angeles proto na MLS Cup přijelo 400 zahraničních novinářů, většina z nich z Anglie.

"Nevím, kdy se rozhodnu, co bude dál. Dnes jsem odehrál poslední zápas této sezony, ale to neznamená, že poslední v MLS. Ať si BBC spekuluje o čemkoli. Klidně se mohu do Galaxy vrátit. Moje priorita je rodina a ta si pobyt zde v Kalifornii velmi užívá. Těch několik posledních týdnů bylo to nejpříjemnější, co jsme tady za pět let zažili," zdůrazňovala anglická fotbalová hvězda.

Vedení ligy si Beckhamovo angažmá nemůže vynachválit. Pětiletou Beckhamovu smlouvu v hodnotě 32,5 milionu dolarů považuje za skvělou investici. Divácký průměr se letos v MLS zvedl o sedm procent na 17 872 fanoušků na zápas.

Takovou návštěvnost nemá ani slavná NBA či NHL a jistě ji Američanům závidí mnohá evropská liga. Poplatky za vstup do soutěže se také za pět Beckhamových let zvedly čtyřikrát a dnes dosahují již 40 milionů dolarů. Patnáct z 19 týmů MLS hraje zápasy na stadionech výhradně zaměřených na fotbal, z toho devět jich bylo postaveno v době Beckhamovy pětiletky.

Liga, která v minulosti musela televizním společnostem za přímé přenosy platit, letos podepsala lukrativní tříletou smlouvu s NBC za 30 milionů dolarů a samotné LA Galaxy uzavřelo desetiletou smlouvu s kabelovou televizí Time Warner v hodnotě 55 milionů dolarů.

Významný podíl na tom má právě Beckham, který je navíc i lákadlem pro řadu dalších mezinárodních hvězd, jakými byli například Thierry Henry nebo Robbie Keane. I proto by vedení LA Galaxy rádo udrželo Beckhama za každou cenu. Nabízí mu roční prodloužení smlouvy, která mu také garantuje, že se bez problémů bude moci zúčastnit v anglickém dresu olympiády v Londýně, na čemž prý Beckhamovi velmi záleží.

O Beckhama ale stojí v jeho 36 letech i Paříž St.Germain, jehož katarští investoři již na zlepšení kádru utratili 120 milionů dolarů. Zájem je prý i v Anglii, v Asii a v arabském světě.  "Jsem rád, že jsem mohl být součástí něčeho pozitivního," tvrdí orůstu ligy Beckham. "Když jsem odcházel do USA, tak jsem chtěl zažít něco nového a to se mi splnilo. Moje rozhodnutí, co bude dál, přijde, až si trochu odpočinu. Teď si budu užívat krásného vítězství."

Autoři: