Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Bejbl ukončil aktivní kariéru

Sport

  13:06
PRAHA - Fotbalista Radek Bejbl ukončil aktivní kariéru. Vicemistr Evropy z roku 1996 to dnes s tím, že o své další budoucnosti se zatím rozhoduje. Bejbl skončil s profesionálním fotbalem před šestatřicátými narozeninami, které oslaví koncem srpna.

Bejbl se loučí s vrcholovým fotbalem. foto: ČTK

"Jednoduše nastal čas začít dělat něco jiného. Během fotbalové kariéry jsem zažil hodně hezkých chvil, teď se budu snažit maximálně věnovat rodině a pak se uvidí," uvedl Bejbl. Naposledy nastupoval v dresu Slovanu Liberec, za který odehrál osm utkání.


V nejbližší době nehodlá hrát ani v žádné nižší soutěži. "Nevylučuji, že fotbal ještě na nějaké úrovni hrát budu, ale v tuto chvíli to příliš
neřeším," prohlásil Bejbl. Odchovanec nymburského fotbalu spojil nejdelší část své kariéry se Slavií Praha, kde působil od roku 1989 sedm sezon a také v letech 2002 až 2005. V červenobílém dresu slavil v roce 1996 mistrovský titul a postup do semifinále Poháru UEFA, po úspěchu na Euru odešel na čtyřleté angažmá do Atlétika Madrid. Před návratem do Čech hrál ještě dva roky v Racingu Lens a od roku 2005 působil stejně dlouho v Rapidu Vídeň.


Jeho největším úspěchem je stříbro z Eura 1996. V národním týmu odehrál 58 zápasů a vstřelil tři branky. Za celou kariéru absolvoval 438 prvoligových zápasů, v nichž dal 36 gólů (česká liga 248/31, španělská 106/2, francouzská 25/0, rakouská 59/3). Bejbl byl jedním z posledních aktivně hrajících fotbalistů, kteří před dvanácti lety zažili úspěch v Anglii. Na novou sezonu se připravují již pouze Patrik Berger (Sparta) a Pavel Nedvěd (Juventus). Na soupisce Slavie je stále Vladimír Šmicer, ale kvůli přetrvávajícím potížím s achilovkou není jisté, zda si kariéru ještě prodlouží, nebo také ohlásí konec.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...