Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Belgická zlatá generace chce prolomit smůlu na velkých turnajích

Sport

  8:25
PRAHA - Teď, nebo nikdy. Belgie míří na světový šampionát fotbalistů se silnou generací hráčů v ideální fázi kariéry. Dokáže tým naplnit velká očekávání?

Přátelské utkání Belgie vs. Česko: Marouane Fellaini (vlevo) slaví gól v české síti. foto: ČTK/AP

Zlatá generace! Při hodnocení belgického reprezentačního výběru fotbalistů nešetří tamní média superlativy.

Stačí si projít soupisku a bude vám jasné proč: Eden Hazard, Kevin De Bruyne, Dries Mertens, Romelu Lukaku a řada dalších...

Když budou ve formě, tým si může vyšlápnout na kohokoliv.

Belgičané jsou žhavými favority na jednu z medailí, které budou od 14. června do 15. července v Rusku ve hře.

Přátelské utkání Belgie vs. Česko: Krmenčík (vlevo) slaví branku se svými...
Přátelské utkání Belgie vs. Česko: Romelu Lukaku v souboji s Tomášem Vaclíkem.

Od nástupu španělského trenéra Roberta Martíneze před dvěma lety prohráli jeho svěřenci jen jednou a pyšní se hlavně parádním útokem. Na šampionátu tak chtějí o mnoho více než jen vylepšit umístění z posledních dvou nepříliš povedených vystoupení na velkých turnajích.

„Rudí ďáblové“ v pozici černého koně na světovém šampionátu 2014 nestačili ve čtvrtfinále na pozdější finalisty z Argentiny. O dva roky později na Euru taktéž ve čtvrtfinále prohráli 1:3 s Walesem. Poté se pakoval trenér Marc Wilmots.

Právě jeho nástupce Martínez bude na turnaji čelit velkému tlaku. Bývalý lodivod Evertonu nebo Swansea přišel k mužstvu s tím, že bude vyhrávat. „Když se naučíme mít vítěznou mentalitu, přijdou trofeje a já vítěznou mentalitu přináším,“ říkal Martínez po svém příchodu.

Hvězdný Ronaldo a ti ostatní. Dokáže Portugalsko navázat na zlaté Euro?

Pokud by nyní Belgičané s hvězdnou sestavou znovu zklamali, padne velká část odpovědnosti právě na hlavu sebevědomého čtyřiačtyřicetiletého kouče.

„Víme, že jsme pod velkým tlakem. Máme hodně talentovaný tým, ale jen talent vám velký turnaj nevyhraje,“ konstatoval trenér.

Belgickým nadějím na turnaji nahrává i relativně snazší základní skupina, protože kromě Anglie čekají mužstvo papírově slabší týmy Panamy a Tuniska. V pondělí ještě odehraje generálku před šampionátem proti Kostarice, MS pro ně začíná o týden později duelem s Panamou.

Zraněný Kompany?

Tým má do té doby na čem pracovat. Problém belgického celku tkví zejména v nepříliš jistě fungující obraně. V kvalifikaci MS a následné přípravě inkasovala tři góly od Mexika, Ruska nebo Bosny a Hercegoviny.

Pár dní před začátkem turnaje navíc visí otazník nad klíčovým mužem defenzivy Vincentem Kompanym.

Dvaatřicetiletý stoper anglického šampiona Manchesteru City si v přípravě s Portugalskem poranil tříslo, přesto figuruje v třiadvacetičlenné finální nominaci. Belgičané totiž využívají pravidlo, podle kterého mohou změnit nominaci ještě 24 hodin před začátkem prvního duelu na MS.

Prozrazeni matracemi?

„Jsme v úzkém kontaktu s Manchesterem City, konzultovali jsme, jak v posledních letech Vincentovo tělo reagovalo na zranění,“ uvedl Martínez.

„Máme k dispozici ještě několik dní, abychom počkali, jak se Companyho stav vyvine. Vincent je naším lídrem a je pro nás nesmírně důležitý,“ dodal španělský trenér. Fotbalistovým případným náhradníkem je Laurent Ciman.

O konečné nominaci Belgie na šampionát se dlouho spekulovalo, média však měla jasno několik dní dopředu. Seznam 23 hráčů pro šampionát totiž prozradila nevinná reportáž o postelových matracích, které si tým kvůli komfortu poveze do Ruska.

Belgická veřejnoprávní televize VRT odvysílala minulý týden příspěvek o tom, jak specializovaná firma matrace balí a nakládá. Všechny ale měly na sobě jmenovky a díky tomu novináři, kteří reportáž analyzovali, získali představu o nominaci.

Podle tisku tak z předběžné osmadvacetičlenné nominace měli vypadnout brankář Matz Sels, obránci Christian Kabasele a Jordan Lukaku, záložník Leander Dendoncker a křídelní hráč Adnan Januzaj. Ani jeden z nich totiž neměl připravenou matraci. Nakonec se ale novináři úplně netrefili, jak Dendoncker, tak Januzaj v konečné nominaci figurují.

Autor:

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...