Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Strach a omyly v Belgii: fotbalového reprezentanta si spletli s teroristou

Sport

  13:49
ANTVERPY - Vážná bezpečnostní situace a strach v Belgii, kde podle policie hrozí teroristické útoky podobné těm v Paříži, se dotýká i sportovců. Na belgického fotbalového reprezentanta Radju Nainggolana dokonce vyděšení hoteloví hosté zavolali policii, protože se domnívali, že jde o atentátníka.

Belgický fotbalista Radja Nainggolan. foto: twitter

Poté, co byl úterní přátelský zápas mezi Belgií a Španělskem kvůli hrozbě terorismu zrušen, měl sedmadvacetiletý fotbalista Radja Nainggolan po zbytek týdne odpočívat se svými blízkými v rodných Antverpách. Zdál se však podezřelý některým hotelovým hostům a místo odpočinku málem skončil v policejních poutech.

„Asi jim přišlo, že mám hrozivé vlasy,“ okomentoval incident s trpkým úsměvem Nainggolan. Středopolař AS Řím nosí na hlavě bílého „kohouta“ a jeho tělo zdobí mnoho tetování, po otci navíc zdědil indonéské rysy. Trojice ozbrojených policistů, kteří do hotelu dorazili, však na rozdíl od hostů domácí hvězdu ihned poznala a vše se vyřešilo.

Rodilý Belgičan byl pochopitelně nejprve zmatený z toho, že na něj naběhlo zásahové komando, nakonec si však ještě s policisty pořídil fotografii plnou úsměvů. Ihned poté nicméně odcestoval zpátky do Říma.

Nainggolan pro belgická média připustil, že může vypadat děsivě, zvlášť poté, co si nechal celá záda potetovat velkými křídly s vyznačenými daty narození a úmrtí jeho matky. Incident však pouze podtrhuje atmosféru strachu, která v posledních dnech v západní Evropě panuje.

Belgie ve stavu ohrožení, ruší se i fotbalové zápasy

Belgie je v posledních dnech na nohou poté, co tajné služby upozornily na hrozbu teroristického útoku ve stejném rozsahu jako v Paříži na pátek třináctého, kde po sérii výbuchů a střelbě v koncertní síni Bataclan zahynulo 130 lidí. Město hlídají stovky policistů i vojáků s prsty na spoušti.

V bruselské čtvrti Molenbeek v noci na sobotu policie nalezla arzenál zbraní a výbušnin, které pravděpodobně měly posloužit k několika koordinovaným útokům. Ve městě je uzavřeno metro a vedení města nedoporučuje pořádání koncertů či jiných veřejných shromáždění. Zrušeny byly i některé víkendové fotbalové zápasy.

Zajímavým paradoxem je, že incident s „falešným teroristou“ Nainggolanem se odehrál ve středu v antverpském hotelu Radisson Blu patřícím stejnému řetězci jako hotel v malijském Bamaku, kde v pátek teroristé podle posledních informací zabili 19 lidí.

„Federální policie nemůže být všude“

Sobotní večerní utkání belgické fotbalové ligy mezi Lokerenem a Anderlechtem bylo z bezpečnostních důvodů odloženo. Další zápasy kola by se měly odehrát podle plánu, ačkoliv krizový štáb země doporučil kvůli hrozbě terorismu jejich odložení.

Podle zástupců belgické ligy se bezprostřední ohrožení týká především centra Bruselu, kde je mimo jiné uzavřené metro, a z toho důvodu původně jednomyslně rozhodli, že se víkendové kolo odehraje.

"Budeme maximálně respektovat bezpečnostní opatření pro kluby a v případě, že to bude nezbytné, budeme je konzultovat s místními orgány. Pokud se objeví konkrétní hrozba, místní úřady přikročí ke zrušení zápasu, jak je jejich povinností," uvádí se na stránce ligy.

Každý zápas je však posuzován jednotlivě a prozatím byl za vysoce rizikový označen jen duel v Lokerenu, který měl od 20:30 hrát s Anderlechtem. "Na takovém utkání je vždy přítomna federální policie, vzhledem k nebezpečí v Bruselu ale nemůže být v Lokerenu," uvedl klub na svém webu, kde informoval o odložení duelu.

Zdroj: ČTK

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!