Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Belgie - Japonsko 3:2, Belgičané dokonali senzační obrat brankou v poslední minutě

Sport

  19:29aktualizováno  20:19
rostov na donu - Fotbalisté Belgie na mistrovství světa v Rusku otočili osmifinále s Japonskem a po výhře 3:2 postoupili do čtvrtfinále, kde narazí na Brazílii. Jeden z favoritů šampionátu přitom ještě dvacet minut před koncem prohrával 0:2.

Nacer Chadli právě vstřelil rozhodující branku v osmifinále světového šampionátu proti Japonsku. foto: Reuters

Po bezbrankovém prvním poločase poslali Japonsko do vedení krátce po přestávce Genki Haraguči a Takaši Inui. Pak ale chybu před úvodním gólem odčinil Jan Vertonghen a obrat dokonali střídající hráči Marouane Fellaini a Nacer Chadli, který rozhodl ve čtvrté minutě nastavení.

První poločas patřil podle očekávání Belgii, ale i když favorit stupňoval tlak, nedokázal se dostat k pořádnému zakončení. Až v 27. minutě tvrdě vystřelil Eden Hazard, ale přímo na připraveného brankáře Kawašimu. Japonsko zahrozilo až v závěru, kdy teč Osaka málem proklouzla gólmanu Courtoisovi do branky, ale útočník stál stejně v ofsajdu.

Do druhého poločasu vstoupili Japonci skvěle a během sedmi minut postavili na hlavu všechny papírové předpoklady. Ve 48. minutě se po rychlém brejku prosadil přesnou střelou ke vzdálenější tyči Haraguči. Eden Hazard vzápětí sice trefil tyč, ale v 52. minutě přidal druhý gól krásnou střelou zpoza vápna Inui.

online z utkání si přečtěte zde

Belgie na chvíli vypadla z role, na což trenér Martínez reagoval střídáním a poslal na hřiště Fellainiho s Chadlim, což se ukázalo jako rozhodující. Navíc když v 69. minutě šťastným gólem vrátil Belgii do zápasu Vertonghen, který z dálky přehlavičkoval Kawašimu.

O pět minut později už bylo vyrovnáno. Po rohovém kopu a opět hlavou se o něj postaral právě Fellaini. Tlak Belgiepoté opadl a Japonci si mohli vzít vedení zpět v 83. minutě, kdy po rychlé kombinaci střílel zblízka Honda, ale jeho pokus srazil Kompany na roh.

Marouane Fellaini se raduje z branky do sítě Japonska.
Euforie Belgičanů po výhře nad Japonskem.

Pak přišly velké chvíle brankáře Kawašimy: nejprve zlikvidoval hlavičku Chadliho a vzápětí si poradil i s pokusem Lukaka. Poté se při Hondově přímém kopu blýskl Courtois, následoval roh a po něm z protiútoku Belgierozhodla. Meunier našel před odkrytou brankou Chadliho a ten se nemýlil.

Belgietak potvrdila roli nejlépe střílejícího celku šampionátu v Rusku a i na třetí pokus udržela stoprocentní úspěšnost v osmifinále mistrovství světa. Naopak Japonsko promarnilo velkou šanci zahrát si první čtvrtfinále v historii.

Autoři: