Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Berbrova revoluce: v nižších ligách ruší remízy, rozhodnou penalty

Petr Čech

  14:56
PRAHA - Od nové sezony se v České fotbalové lize a českých divizích budou po remízách kopat pokutové kopy. Vítěz rozstřelu získá druhý bod navíc. Stejné pravidlo se už od léta 2011 uplatňuje v nižších soutěžích Plzeňského kraje. FAČR se rovněž rozhodla podpořit regionální fotbal a od jara bude možné sledovat zápasy od třetí ligy až po krajské přebory na tvcom.cz.

Konec remíz. O vítězi odteď budou rozhodovat penalty (ilustrační foto) foto: MAFRA - František Panec

Pravidlo s penaltovým rozstřelem při remíze zavedl v létě 2011 v Plzeňském kraji současný místopředseda FAČR Roman Berbr. "V našem kraji se to chytlo. Převzaly to i Ústecký, Pardubický a Královohradecký kraj. Proto jsem s tím chtěl jít do vyšších pater," řekl Berbr na dnešní tiskové konferenci. "Až to spustíme v ČFL a divizích, tak to do dvou let přijmou všechny kraje, uvidíte," dodal.

KDO JE ROMAN BERBR

Hlavním důvodem zavedení nového pravidla je zvýšení atraktivity a také zamezení tomu, aby se při remízách jeden bod ztrácel. "Angličané vymysleli, že za vítězství jsou tři body. Když máte remízu, tak si rozdělíte jeden a jeden bod a ten třetí bod se ztrácí. Teď ho dostane vítěz rozstřelu," řekl Berbr.

Hokej také zavedl nájezdy

Věří, že se novinka chytne, i když počítá s tím, že se najde i řada kritiků. "Můžete mě kritizovat, ale já jsem prostě ten cvok, co to prosazuje, protože na lidech vidím, že to přináší emoce. A o nich fotbal je," prohlásil Berbr. "V hokeji se dřív také nejezdily nájezdy a nehrálo se prodloužení ve čtyřech. Vždy s tím musel někdo přijít," dodal.

Jarní novinkou v regionálním fotbale je zavedení videopřenosů z téměř všech zápasů od třetí ligy až po krajské přebory. "Nápad vznikl v roce 2010, kdy předseda FAČR Miroslav Pelta začal s těmito vysíláními ve svém Libereckém kraji. Později se přidala Praha, nyní už je v projektu 11 krajů a přibývají další," řekl na tiskové konferenci Libor Zajíček ze společnosti Public Football, která se s pověřením FAČR stará o propagaci regionálního fotbalu.

Každý klub tak dostal potřebnou techniku, aby mohl ze svých zápasů připravovat přímé přenosy, které budou vysílány na tv.com. Videosestřihy se objeví také na iDnes.cz.

Videem proti 'džungli'

Videa ze zápasů se rovněž uchovávají v archivu, trenéři tak mají možnost lépe rozebírat vlastní zápasy či se připravovat na soupeře.

"Pro mě jako hráče bylo vždy důležité s trenérem rozebírat konkrétní situaci u videa, pak si hráč své chyby lépe uvědomí," řekl reprezentační brankář Petr Čech, který podobné přenosy vítá. "Snažím se koukat třeba na zápasy Blšan, kde jsem dříve hrával, abych viděl, jak to tam vypadá po 13 letech. Navíc mám v těchto soutěžích hodně bývalých spoluhráčů, které sleduji," dodal gólman londýnské Chelsea.

Přenosy mají napomoci i fair play a také komisím rozhodčích a disciplinární komisi. "V zápisu kolikrát bývají přestupky nedostatečně popsané. Takto se na to lze podívat na videu," řekla předsedkyně komise rozhodčích FAČR Dagmar Damková. "Fotbal v regionech byl uzavřený světu, mluvilo se o něm jako o džungli. My se snažíme, aby byl otevřenější veřejnosti," dodala.

Autoři: ,