130 let

Patrik Berger si při otevírání nového Edenu znovu oblékl sešívaný dres. | foto: ČTK

Berger: Šance je 50 na 50

Sport
  •   11:59
PRAHA - Trpký konec potkal v Aston Ville českého fotbalistu Patrika Bergra. Čtyřiatřicetiletý záložník byl po svých výrocích, v nichž doporučil spoluhráči Garethu Barrymu odchod do Liverpoolu, před posledním kolem Premier League vyřazen z kádru a vedení anglického celku mu zakázalo návrat do klubu.

Trpký konec potkal v Aston Ville českého fotbalistu Patrika Bergra. Čtyřiatřicetiletý záložník byl po svých výrocích, v nichž doporučil spoluhráči Garethu Barrymu odchod do Liverpoolu, před posledním kolem Premier League vyřazen z kádru a vedení anglického celku mu zakázalo návrat do klubu. Bývalý reprezentant tak uvažuje, že se buď vrátí do Čech, nebo si ještě o rok prodlouží kariéru na britských ostrovech. Šance, že v létě znovu zakotví v dresu Slavie, je prý padesát na padesát.


Berger si konec angažmá v Aston Ville, kde mu 30. června vyprší smlouva, představoval rozhodně jinak. Tím, že podle britského tisku doporučil kapitánovi Barrymu přestup do týmu z Anfield Road, pořádně rozhněval trenéra Martina O'Neilla, který naopak plánuje klíčového muže sestavy za každou cenu udržet. Bergra nezachránila ani pozdější omluva. "O tom, že končím, jsem se dozvěděl z dopisu, který mi byl poslaný. Je to trpké, ale takový je fotbalový život. Je to trenérovo rozhodnutí a já ho musím akceptovat. Momentálně k tomu nemůžu nic říct. Ať bych řekl cokoliv, mohl bych být znova potrestaný. Až mi skončí smlouva, tak pak si můžu říct, co chci," řekl Berger novinářům při středečním slavnostním otevření nového stadionu Slavie v Edenu.


Do Aston Villy už se nesmí vrátit. "Prostě už vůbec nesmím do klubu, tam mám zákaz. Ještě musím zpátky pro rodinu a pak se vrátím domů. Většinu dovolené strávím v Čechách, nebyl jsem tady celý rok, takže se těším domů," pokračoval český středopolař.
V příštích týdnech ho čeká složité rozhodování, jak naložit s další
kariérou. Možný je i návrat do Slavie. "Šance vrátit se tady je, viděl bych to tak padesát na padesát. První volbou v Čechách je určitě Slavie, ale žádnou nabídku ze Slavie zatím nemám. Teď v létě bude jasno," uvedl Berger.


V úvahu prý také připadá, že by ještě rok hrál v Anglii. "Byl by to mančaft z Premier League," naznačil. "Když to vyjde, tak bych chtěl ještě rok zůstat, přece jen anglická liga je nejlepší na světě. Nemám ale problém vrátit se domů," prohlásil Berger, podle něhož bude o případném angažmá v Anglii jasno do dvou až tří týdnů. V jeho rozhodování hraje roli několik faktorů, do Slavie ho láká především
dlouholetý kamarád Vladimír Šmicer. "Samozřejmě Šmíca by měl největší radost, kdybych se vrátil. Šmíca je asi to hlavní, plus velký kamarád je kustod Venca Petrák. Kluky znám, je tu fajn atmosféra," podotkl Berger.


Napomoci návratu může i nový stadion, který ho uchvátil. "Je nádherný a je tu výborná atmosféra. Nemůže se srovnávat s Manchesterem pro 70 tisíc lidí, ale třeba na Sunderlandu nebo Middlesbrough mají stejný jako tady. Určitě by se na tomhle hrálo jinak, než když jsem ve Slavii začínal. Kluci se pak stěhovali na Bohemku, na Strahov. Stadion je velký faktor a veliké plus,"
připustil zkušený záložník. O svém dalším angažmá se také bude radit s rodinou. "Ta hraje velkou roli. Budeme se rozhodovat jako rodina, ne jako jedinec. Debatujeme o tom, děti mají kamarády v Anglii i tady. Chtěli by zůstat v Anglii, ale neměli by ani problém vrátit se domů," řekl Berger.


V posledních týdnech moc zápasů neodehrál, ale o formu se nebojí. "Od nového roku jsem zdravý, nic jsem neměl. Když budu zdravý, myslím, že tu kvalitu pořád mám. Co se fotbalové stránky týče, tak se případného návratu do Slavie nebojím. Uvidíme, co přinese čas. A kdyby nepřišla nabídka ze Slavie, tak bych hrál za Chabry. Je to hned za barákem, nemusel bych nikam jezdit," smál se vicemistr Evropy z roku 1996.

Autor: ČTK