Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Půl milionu Němců vítalo v Berlíně fotbalové mistry světa

Sport

  12:20
BERLÍN/PRAHA - Němečtí fotbalisté, čerství mistři světa, se vrátili z Brazílie domů. V Berlíně je vítaly stovky tisíc fanoušků, jako by ve městě propukla obří párty. Jen u Braniborské brány se sešlo podle odhadů až půl milionů lidí.

Statisíce fanoušků vítají v Berlíně fotbalové mistry světa. foto: Reuters

"My všichni jsme mistři světa," pozdravil trenér Joachim Löw fanoušky u Braniborské brány a sklidil za to ohlušující potlesk.

Bylo krátce po jedné hodině odpoledne a němečtí fotbalisté po více než dvouhodinové cestě z letiště dorazili k Braniborské bráně. Nejdřív se zapsali do Zlaté knihy města a hned potom začali křepčit s fanoušky.

"Obrigado fans!" stálo na transparentu, kteří fotbalisté roztáhli. "Obrigado" v portugalštině znamená "děkujeme".

Na připravené pódium přicházeli noví mistři světa po menších skupinkách. Nejdřív trenérský tým, pak hráči... A nakonec kapitán Phillip Lahm s mistrovským pohárem.

Když německá reprezentace krátce po desáté dopoledne přistála, byl Lahm naopak první, kdo z letadla vykoukl. Na krku medaili a v ruce zlatá trofej.

Hned po něm z leteckého speciálu, který měl na boku nápis "Fanhansa" namísto "Lufthansa", vystoupili Bastian Schweinsteiger zahalený v německé vlajce a další spoluhráči.

"Zpátky v zemi mistrů světa," tweetoval záložník Mesut Özil. Letadlo přistálo v Berlíně zhruba s hodinovým zpožděním. Mimochodem, záložník z Arsenalu dokumentuje na Twitteru celou trasu z letiště...

"Let byl super. V klidu jsem mohl spát," potutelně se usmíval záložník Schweinsteiger v rychlém rozhovoru pro televizi ARD.

V přistavěném tmavém autobusu se fotbalisté převlékli do speciálních černých triček s velkou jedničkou na přední straně. Později čerstvé mistry světa čekal ještě jeden přestup - do tahače, aby fanouškům mohli mávat z otevřené plošiny.

Trasu k Braniborské bráně lemovaly desítky tisíc fanoušků. Občas jich bylo na místě tolik, že tahač musel zastavil a policisté udělat místo. Proto cesta z letiště k Braniborské bráně trvala skoro dvě a půl hodiny.

"To je sen, zažít tohle nadšení. Nedovedl jsem si představit, co titul mistrů světa tady v Německu rozpoutá. Doufám, že si to hráči společně s fanoušky náležitě vychutnají," radoval se prezident německého svazu Wolfgang Niersbach.

Kvůli projíždějícímu autu s mistry světa se v Berlíně zastavily i stavební práce...

"Je tady neuvěřitelná atmosféra! Oslavy nemohly být lepší," řekl devatenáctiletý fanda Lukas Klein pro agenturu Reuters. "Do Berlína jsem jel v noci z Brém. V práci jsem řekl šéfovi, že jsem nemocný."

A užívali si to i fotbalisté, které překvapil počet fanoušků v ulicích. "Šílenství," psal na sociálních sítích ofenzivní záložník Mario Götze, jenž nedělní finále gólem v prodloužení rozhodl.

Němečtí fotbalisté strávili v Brazílii víc než měsíc. Postupně tam vyhráli základní skupinu a ve vyřazovací části přešli přes Alžírsko, Francii a Brazílii. Ve finále si po prodloužení poradili i s Argentinou a počtvrté v historii se stali mistry světa.

Autor: