Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Bez kávy či masa. Trenér Zeman zahájil přípravu AS Řím

Sport

  23:00
AS ŘÍM - Český trenér Zdeněk Zeman zahájil přípravu s fotbalisty AS Řím. Hned na úvod svého angažmá zavedl tvrdá pravidla. Zakázal hráčům v Itálii oblíbenou kávu, první týden nařídil bezmasou dietu, jen zeleninové saláty a brambory. Hodlá hráče připravit na svůj ofenzivní styl fotbalu a fanouškům slibuje, že je výkony týmu budou bavit.

Český trenér Zdeněk Zeman foto: Reuters

Pětašedesátiletý Zeman je pověstný tvrdou přípravou. Na úvod nařídil lékařské prohlídky včetně krevních testů či vážení, následně se tým přesunul na soustředění na sever Itálie. Na konci července se římský celek vydá na soustředění do USA, kde mimo jiné vyzve polský tým Zaglebie Lubin, který rovněž trénuje český kouč Pavel Hapal.

Oproti svému předchůdci Luisi Enriqueovi také Zeman výrazně obměnil trénink. Zatímco pod vedením Španěla byly tréninky kratší a většinou vždy s míčem, Zeman na první týden naordinoval až šest hodin denně a bez míče. Jen atletické tréninky, nabírání fyzičky, například pomocí výběhů po schodech.

"Bez práce se nevyhraje. Na soustředění chci vidět hráče tvrdě pracovat, abych viděl, co v nich je," uvedl Zeman. "Ale nemyslím si, že bych trénoval nějak moc. Naopak si myslím, že jsem méně náročný než když jsem byl v AS poprvé," dodal kouč, který v AS působil už v letech 1997-99.

Totti: Do Zemana vkládám velké naděje

Při předchozím angažmá stál u zrodu hvězdy Francesca Tottiho, který je dodnes kapitánem AS. "Na Zemana jsem se těšil. Stejně jako vedení do něho vkládám velké naděje. Vím, co od něho čekat i to, že nám dá do těla a že nám nedá najíst," prohlásil Totti, který je považován za osobního přítele Zemana, kterého kdysi pozval i na svatbu. "Ale o protekci nemůže být řeč. Každopádně jsme mluvili o mé roli v útoku a myslím, že se změní," dodal.

O Zemanovi se říká, že jako trenér je uzavřený a hráči si s ním moc legrace neužijí. "Podle mě je to naopak. Totti se směje už od prvního tréninku. Když jsem se ho ptal proč, tak řekl, že ze zoufalství z toho, co ho čeká," prohlásil Zeman.

Úspěšný kouč, který v italském fotbale působí od začátku 80. let, musel v roce 1999 odejít z AS Řím kvůli svým postojům proti Italské fotbalové federaci, zejména v otázce boje proti dopingu. "Jsem přesvědčen, že na prezidenta klubu Sensiho byly tehdy tlaky, aby se mnou neprodloužil smlouvu. Na to ale teď vůbec nemyslím. Žádné zadostiučinění můj návrat není. Tak to neberu. To, že jsem ztratil několik let ve velkém fotbale vinou jiných, to se obecně ví. Nemám k tomu teď co víc říct," prohlásil Zeman.

Tituly vyhrávají hlavně trenéři, kteří mají podporu bohatých klubů

Od té doby působil v Neapoli, Lecce, Brescii či naposledy v Pescaře, s níž vyhrál druhou ligu. "Většina lidí si myslí, že tituly vyhrávají trenéři. Já myslím, že je to spíš zásluha především velkých silných klubů. Musíte mít v zádech bohatý a vlivný klub, abyste vyhrál. To je ale moc snadné... A pak je ještě jedna možnost, že umíte trénovat kdekoli," řekl Zeman.

I v AS Řím chce pokračovat ve své fotbalové filozofii, tedy že hlavní je útok. "Fotbal má dvě fáze - útočnou a obrannou. Od hráčů slyším, že chtějí hrát v útočné fázi, kde je to víc baví. A baví to i fanoušky, kteří chodí na stadion, aby viděli góly. Takže jim chci nabídnout kvalitní fotbal a na tom teď právě pracujeme s AS," dodal Zeman.

Že jeho prohlášením fanoušci věří, vypovídá fakt, že jen za první týden od Zemanova jmenování se prodalo 17 tisíc permanentek, což v Itálii média komentují jako "efekt Zeman".

Autor: