Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Bezradná Slavia dopřála Liberci první jarní vítězství

Sport

  21:05aktualizováno  22:15
PRAHA - Fotbalisté Liberce poprvé na jaře vyhráli. V 21. kole první ligy zdolali v Edenu překvapivě Slavii 2:0. Pražané podruhé za sebou vyšli bodově naprázdno a jejich plány na boj o evropské poháry dostaly další velmi vážnou trhlinu. Na třetí místo, které nyní patří Jablonci, již mají obhájci titulu propastnou ztrátu deseti bodů.

Bezradná Slavia dopřála Liberci první jarní vítězství. foto: ČTK

Oba trenéři po nezdarech v minulém kole zamíchali se sestavami. Domácí kouč Karel Jarolím oproti zápasu na Slovácku poslal na trávník čtyři nové hráče, Josef Petřík udělal dokonce pět změn. Největším překvapením bylo nasazení domácího brankáře Romanovse, který se na jaře dosud nedostal ani jednou do nominace na zápas.

Jak ukázalo devadesát minut hry, šťastnější ruku měl kouč Liberce.

Slavia Praha - Slovan Liberec 0:2

Branky: 19. Kerič, 25. Vulin. Rozhodčí: Drábek - Lhoták, Lakomý. ŽK: Zeman, Frejlach, Kerič, Zich (všichni Liberec). Diváci: 7418. Poločas: 0:2.

Slavia: Romanovs - Krajčík, Trapp, Kopic, Hubáček - Janda, Ragued, Koreš (46. Trubila), Grajciar (75. J. Černý) - Vlček, Kysela (46. Šenkeřík). Trenér: Jarolím.

Liberec: Zich - Zeman, Polák (81. Gecov), Dejmek, Janů - Dočkal, Bosančič (71. Holeňák), Vácha (76. Kelič), Frejlach, Vulin - Kerič. Trenér: Petřík.

Hosté měli vpředu pouze Keriče, ale to neznamenalo, že by hráli vyloženě defenzivně. Naopak každou šanci jít dopředu využili a již v šesté minutě si Kerič zaběhl za domácí stopery, Romanovs vyběhl až mimo vápno a liberecký útočník vystřelil těsně vedle prázdné branky. Na druhé straně sice Vlček trefil centr z voleje, ale namířil vysoko nad branku.

Po čtvrthodině hosté zaváhali ve středu hřiště, Kysela poslal do sóla Vlčka, ale ten trefil jen vybíhajícího Zicha, který byl mimo vápno. Slavia se z úvodu zápasu nepoučila a pykala v 19. minutě. Kerič utekl obráncům a pod padajícím Romanovsem otevřel skóre. Za šest minut bylo v Edenu ještě smutněji. Po rohu Dočkala podskočili Krajčík s Kopicem míč a Vulin se dostal snadno k hlavičce, kterou poslal míč pod břevno. Pro chorvatského záložníka to byla již třetí jarní trefa. To bylo moc i na věrný slávistický "kotel", z něhož se začal ozývat, stejně jako z ostatních tribun, pískot.

Liberec se poté zatáhl do defenzivy před vlastní šestnáctku. Domácí ale hráli špatně. Hře chyběl nápad, moment překvapení, přesná přihrávka i důraz. Obrana hostů tak bez problémů odolávala a gólman Zich měl minimum práce.

Kouč Jarolím poslal místo Koreše a Kysely do druhého poločasu Trubilu se Šenkeříkem, ale žádný velký efekt to nepřineslo. Domácí se sice nastěhovali více na polovinu Liberce, ale jejich veškerá snaha končila většinou na hranici šestnáctky. S Grajciarovým trestným kopem si poradil Zich, střela Šenkeříka mířila vedle. Liberec se soustředil na bránění náskoku a bez problémů jej uhájil. Domácí se nedokázali dostat ani do vážnější šance, gólmana Zicha prakticky neohrozili.

Jarolím: Do Evropy se zkusíme dostat přes domácí pohár

Slávistický trenér Karel Jarolím po dalším nevydařeném utkání prohlásil, že o svou pozici se nebojí. "Ale stát se může cokoliv," uvedl zároveň. Naznačil, že na boj o přední umístění v lize už rezignuje. "S ohledem na poslední dva výsledky je schůdnější pomýšlet na pohárovou Evropu přes domácí pohár," uvedl kouč Slavie, kterou ve čtvrtfinále Ondrášovka Cupu čeká Sparta. Posteskl si, že domácí inkasovali po situacích, na které hráče upozorňoval.

"Především na přihrávky za obranu na Keriče a na standardní situace. Věděli jsme, že soupeř je kope na zadní tyč a nedokázali to uhlídat. Inkasovali jsme opět hodně naivně," konstatoval kouč.

Litoval neproměněné první šance Vlčka. "Měl s ní naložit podstatně lépe a byl by to asi jiný zápas. Přestože ve druhém poločasu jsme měli územní převahu, tak jsme si nebyli schopni vytvořit stoprocentní šanci. Liberec se soustředil na obranu, kterou jsme nedokázali překonat," řekl Jarolím.

Problémem Slavie jsou i výkony brankářů. "To jsme řešili. Vaniak v létě končí, ale Senecký nepřesvědčil, proto dostal šanci Romanovs," uvedl Jarolím, který nemůže počítat nadále s Belaidem, jehož tvůrčí schopnosti by se týmu velmi hodily. "Má čtrnáct dnů výpadek, při zátěži nemůže dýchat. Musí absolvovat vyšetření a doufejme, že dopadne dobře," řekl trenér.

Absenci množství zraněných hráčů považuje za hlavní problém. Liberecký trenér Josef Petřík byl nadmíru spokojen. "Troufám si tvrdit, že nás nikdo, kromě Brna v jednom poločase, nepřehrál. Náš problém byl ale v šestnáctkách, kde jsme nebyli důrazní. To jsme dnes výrazně zlepšili a hned jsme vyhráli," liboval si.

Těší jej i probuzení nejlepšího střelce minulého ročníku Keriče. "Hodně mu pomohl gól proti Bohemians Praha, i když nebyl vítězný. Dnes přidal další branku a navíc jsme se prosadili ze standardky. Po přestávce jsme přestáli tlak Slavie a ohromně cenné vítězství udrželi," řekl Petřík, který přiznal, že musel změnit přípravu. "A taky nabudit hráče, protože prohra s Bohemians byla pro nás těžká ztráta," dodal Petřík.

Autor: